IDÉFASE: Styringsgruppa for idéfaseprosjektet diskuterte OUS' framtidige organisering forrige uke. Blant medlemmene er Svein Petter Raknes (f.v.), Tone Ikdahl, Bjørn Erikstein, Endre Sandvik, Aasmund Bredeli og Geir Teigstad. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Åpner for nytt lokalsykehus

OUS-ledelsen foreslår å legge vekk to av alternativene for framtidig sykehuslokalisering, og vil utrede et nytt lokalsykehus i Oslo.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I henholdsvis desember og februar skal styret ved Oslo universitetssykehus behandle utredningen «Idéfase OUS – Campus Oslo», en rapport som stiller opp en rekke alternativer for hvordan sykehuset skal organiseres og lokaliseres i framtida.

Forrige uke diskuterte styringsgruppa for prosjektet et forslag til revidert idéfaserapport, som forsøker å imøtekomme tilbakemeldingene fra en rekke høringsinstanser og en ekstern kvalitetssikring fra selskapene OPAK og Mètier.

Protonsenter og storbylegevakt
Styringsgruppa har nå vedtatt at følgende punkter bør være med videre, når sykehusplanleggingen går inn i neste fase:

  • Utredning av et nytt lokalsykehus utenfor hovedsykehuset.
  • Utredning av ny storbylegevakt og nytt protonsenter, samt synliggjøring av disse i de forskjellige alternativene.
  • Man går vekk fra to av alternativene i den opprinnelige idéfaserapporten: Full samlokalisering på Ullevål, samt alternativet Gaustad øst, der Rikshospitalet utvides østover.

Forslaget om nytt lokalsykehus kommer i kjølvannet av at en rekke høringsinstanser, deriblant Oslo kommune, kritiserte idéfaserapporten for ikke å ta for seg lokalsykehusbehovet i Oslo Øst og Oslo Sør.

Ny rapport klar i februar
Den reviderte idéfaserapporten skal etter planen ferdigstilles til styremøtet i februar, og vil nå inneholde følgende alternativer:

  • Samling på Gaustad og sørover
  • Delt lokalisering mellom Ullevål og Gaustad
  • Et alternativ der man viderefører sykehusdrift på blant annet Rikshospitalet, Ullevål, Radiumhospitalet og Aker.

Fram mot styremøtet i februar, skal prosjektgruppen dessuten konkretisere virksomhetsmodell for de forskjellige lokalisasjonene. Dette handler om hvorvidt sykehuset skal drives som i dag, om det skal drives etter en såkalt nivådelt modell, eller om det skal drives etter klyngemodellen. Sistnevnte går ut på sykehuset er organisert i mindre enheter etter pasientgrupper, der de ulike enhetene deler på tung infrastruktur sentralt plassert i sykehuset.

Gaustad Sør på topp
I forslaget til revidert rapport er det fremdeles full samlokalisering av sykehuset etter klyngemodell på Gaustad og sørover som er rangert høyest, også etter at det er gjennomført en risikovurdering som ble etterlyst i OPAK/Mètier-rapporten. Dette alternativet innebærer å bygge over Ring 3 og legge om t-banen.

– Gaustad Sør scorer høyest etter de parameterne vi har satt. Men det er samtidig det dyreste alternativet, og det er en betydelig risiko knyttet til tunnel og t-bane som fordyrende elementer, sier administrerende direktør Bjørn Erikstein ved OUS.

Stort campus
Erikstein mener innsigelsene som er kommet inn er godt ivaretatt i forslaget som foreligger:

– Flere av tilbakemeldingene har handlet om at Gaustad Sør blir veldig stort. Det tar vi inn over oss. Når vi nå foreslår å utrede et lokalsykehus utenfor campus, og åpner for å legge ringveien under lokk i stedet for i tunnel, innebærer dette at Gaustad Sør får et mindre omfang, sier han.

Erikstein viser til at en løsning med lokk over ringveien er lettere gjennomførbar, samtidig som den er forenlig med å legge veien i tunnel på et senere tidspunkt.

14 mål ut av idéfasen
OUS-ledelsen foreslo opprinnelig å utarbeide et mandat for utbygging av 14 000 kvadratmeter som allerede ligger inne i reguleringsplanen for tomta til Rikshospitalet. Dette punktet har styringsgruppa nå vedtatt å ta ut av idéfaseprosjektet, etter at det møtte motstand hos OUS-legenes hovedtillitsvalgte Aasmund Bredeli.

– Utbyggingen av de 14 000 kvadratmeterne på Gaustad vil tidligst stå ferdig i 2020. Hvis man velger den løsningen, uten at det foreligger en helhetlig plan, vil det blokkere for andre praktiske løsninger på de kapasitetsproblemene vi står overfor de neste 10-12 årene, sier han.

Denne utbyggingen bør heller vurderes opp mot hva man kan få ut av de samme ressursene på Aker, Radiumhospitalet eller Ullevål, mener Bredeli.

Powered by Labrador CMS