Nummer tre: Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg kaprer tredjeplassen i årets kåring av Helse-Norges mektigste.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Statsminister Erna Solberg Foto: Stortinget

Dette er juryen

ANSGAR GABRIELSEN (59)Driver eget foretak med konsulentvirksomhet i Oslo. Gabrielsen var næringsminister i Bondevik-regjeringen fra 2001 til 2004, og helseminister i perioden 2004-2005. Innførte kravet om minst 40 prosent kvinnedeltakerne i bedriftsstyrer for store aksjeselskap. Han har også sittet åtte år på Stortinget for Høyre, og vært ordfører i Lindesnes.Interessekonflikter: IngenANNE KARI LANDE HASLE (68)Spesialrådgiver og tidligere departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet fra 1999 til 2013. Har også vært departementsråd i Barne- og familiedepartementet og NOVA-direktør. Har vært sentral i utarbeidelse og gjennomføringen av reformene i helsevesenet de siste tiårene. Ledet en rekke styrer, råd og utvalg, og er i dag nestleder i styret for samfunnsforskning. Utdannet sosionom.Interessekonflikter: Ingen. Opplyser at Nils Fredrik Wisløff, som er på listen, er hennes fetter.ANNE KJERSTI BEFRING (52)Har to års permisjon fra jobben som direktør for juridisk avdeling i Legeforeningen. Forsker på rettslige reguleringer av genetisk diagnostikk og behandling som en del av sin doktorgrad. Advokat med mange års erfaring fra helseforvaltningen, ledet arbeidet med helsepersonelloven. Har arbeidet under helseministrene Gudmund Hernes og Dagfinn Høybråten. Sitter i fagutvalget for Helserett og velferdsrett, JUS.Interessekonflikter: Ingen.TORD DALE (36)Kommunikasjonsrådgiver i PR-selskapet Burson-Marsteller. Dale var politisk rådgiver for tidligere helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i perioden 2010-2012. Han har også vært politisk rådgiver for statsrådene Anniken Huitfeldt og Lisbeth Berg-Hansen. Har arbeidet som samfunnskontakt i legemiddelselskapet GSK. Utdannet sykepleier.Interessekonflikter: Styremedlem i Kreftforeningen.MARKUS MOE (40)Ansvarlig redaktør i Dagens Medisin, som eies av det svenske mediekonsernet Bonnier. Har tidligere vært nyhetsleder, redaksjonssjef og journalist i Romerikes Blad, redaktør i Liberalt Forum og journalist i Østlands-Posten. Mellomfag i statsvitenskap og historie fra UiO.Interessekonflikter: Ingen.

For åttende gang kårer Dagens Medisin Helse-Norges 100 mektigste. I juryen sitter personer med solid erfaring fra noen av de tyngste posisjonene i helsetjenesten.
– Landets statsminister vil alltid være på medaljeplass, så dette er høyst naturlig. Det kan egentlig godt tenkes at hun kunne ha vært nummer én, ettersom det ikke sendes over dokumenter til Stortinget som statsministeren ikke er for. Men det er noe galt i et land hvis helseministeren ikke oppfattes som nummer én på dette området, sier Ansgar Gabrielsen.
Juryen trekker frem at Solberg er engasjert på helsefeltet.
– Jeg oppfatter at Erna har et oppriktig engasjement for helse, særlig på rusområdet. Men dette er lite synlig i mediene, og av den grunn hadde jeg derfor plassert henne ett hakk lengre nede på min egen liste, sier Tord Dale.
– Når det går bra for Høie, er det ikke naturlig at Erna skal gå i beina hans, kommenterer Gabrielsen.
– Erna er engasjert på helseområdet, og på dette området er hun og Jens like. Det betyr veldig mye for en helseminister at man har en statsminister som er opptatt av feltet, påpeker Anne Kari Lande Hasle.
Solberg har vært leder i Høyre siden 2004 og statsminister siden 2013.
Les også:

Nummer 10: Bjørn Erikstein
Nummer 9: Stener Kvinnsland
Nummer 8: Jonas Gahr Støre
Nummer 7: Camilla Stoltenberg
Nummer 6: Jan Tore Sanner
Nummer 5: Siv Jensen
Nummer 4: Bjørn Guldvog
Nummer 3: Erna Solberg
Nummer 2: Bjørn-Inge Larsen
Nummer 1: Bent Høie
Mektigst i Helse-Norge: Helseministeren
Helse-Norges 100 mektigste: Her er den komplette listen
Kommentar: Helseminister Høie sliter med løftene til opposisjonspolitiker Høie

Diskutér helse-makt på Twitter:  #DMhelsemakt

Er du enig eller uenig i juryens vurderinger? Si din mening i kommentarfeltet.

Powered by Labrador CMS