Nummer to: Bjørn-Inge Larsen

Bjørn-Inge Larsen ble kåret til Helse-Norges mektigste både i 2004, 2006, 2010 og 2012. Denne gang havner han på andreplass.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Bjørn-Inge Larsen, departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet.

Dette er juryen

ANSGAR GABRIELSEN (59)Driver eget foretak med konsulentvirksomhet i Oslo. Gabrielsen var næringsminister i Bondevik-regjeringen fra 2001 til 2004, og helseminister i perioden 2004-2005. Innførte kravet om minst 40 prosent kvinnedeltakerne i bedriftsstyrer for store aksjeselskap. Han har også sittet åtte år på Stortinget for Høyre, og vært ordfører i Lindesnes.Interessekonflikter: IngenANNE KARI LANDE HASLE (68)Spesialrådgiver og tidligere departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet fra 1999 til 2013. Har også vært departementsråd i Barne- og familiedepartementet og NOVA-direktør. Har vært sentral i utarbeidelse og gjennomføringen av reformene i helsevesenet de siste tiårene. Ledet en rekke styrer, råd og utvalg, og er i dag nestleder i styret for samfunnsforskning. Utdannet sosionom.Interessekonflikter: Ingen. Opplyser at Nils Fredrik Wisløff, som er på listen, er hennes fetter.ANNE KJERSTI BEFRING (52)Har to års permisjon fra jobben som direktør for juridisk avdeling i Legeforeningen. Forsker på rettslige reguleringer av genetisk diagnostikk og behandling som en del av sin doktorgrad. Advokat med mange års erfaring fra helseforvaltningen, ledet arbeidet med helsepersonelloven. Har arbeidet under helseministrene Gudmund Hernes og Dagfinn Høybråten. Sitter i fagutvalget for Helserett og velferdsrett, JUS.Interessekonflikter: Ingen.TORD DALE (36)Kommunikasjonsrådgiver i PR-selskapet Burson-Marsteller. Dale var politisk rådgiver for tidligere helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i perioden 2010-2012. Han har også vært politisk rådgiver for statsrådene Anniken Huitfeldt og Lisbeth Berg-Hansen. Har arbeidet som samfunnskontakt i legemiddelselskapet GSK. Utdannet sykepleier.Interessekonflikter: Styremedlem i Kreftforeningen.MARKUS MOE (40)Ansvarlig redaktør i Dagens Medisin, som eies av det svenske mediekonsernet Bonnier. Har tidligere vært nyhetsleder, redaksjonssjef og journalist i Romerikes Blad, redaktør i Liberalt Forum og journalist i Østlands-Posten. Mellomfag i statsvitenskap og historie fra UiO.Interessekonflikter: Ingen.

For åttende gang kårer Dagens Medisin Helse-Norges 100 mektigste. I juryen sitter personer med solid erfaring fra noen av de tyngste posisjonene i helsetjenesten.
Forrige gang var utmerkelsen ekstra krevende for Larsen, ettersom det ikke sømmer seg for en toppbyråkrat å være mektigere enn sin egen sjef. Nå er han altså «nede fra tronen», men likevel nest mektigst i Helse-Norge.
Larsen er utdannet lege og har lang erfaring i helseforvaltningen. Han var helsedirektør i to åremålsperioder før han i fjor gikk over til stillingen som departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet. Han tok da over for maktjury-medlem Anne Kari Lande Hasle, som omtales som Larsens «fødselsmor og mentor».
Hos Lande Hasle, som var med på å ansette Larsen både som helsedirektør og departementsråd, sitter superlativene løst.
Lite synlig i mediene
– Han har lederegenskaper som går utenpå det normale. Det å klare å bygge opp Helsedirektoratet på så kort tid, etter alle konfliktene mellom direktoratet og departementet i årenes løp, er imponerende. Larsen får gode ratinger internt i departementet, men er nøye med ikke å uttale seg i mediene, sier Lande Hasle.
Larsen scorer jevnt høyt på alle maktfaktorene bortsett fra «gjennomslagskraft i mediene», der Larsen bevisst er lite synlig. På faglig anseelse scorer han faktisk høyere enn helseministeren. Ifølge Tord Dale er det nettopp den solide helsebakgrunnen som løfter Larsen opp på sølvplassen.
– For å bruke helsespråket, så er han en utrolig god diagnostiker som klarer å foreta en god analyse, som er nødvendig for å treffe med riktig behandling eller tiltak.
– Han gjorde en fenomenal jobb for undertegnede som statsråd. Jeg er glad for at Larsen var akkurat der han var da, sier Gabrielsen, som viser til Larsens rolle som helsedirektør.
Mener Erna og Siv står sterkere
Anne Kjersti Befring har også et positivt inntrykk av Larsen, men mener han har fått en noe for høy plassering på maktlisten.
– Er det riktig at han er nummer to? Jeg mener Erna Solberg og Siv Jensen kommer før Larsen, sier hun.
Internasjonalt har Larsen engasjert seg i arbeidet i Verdens Helseorganisasjon (WHO), og er nå leder for helsekomiteen i Organisasjon for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).
Les også:
Nummer 10: Bjørn Erikstein
Nummer 9: Stener Kvinnsland
Nummer 8: Jonas Gahr Støre
Nummer 7: Camilla Stoltenberg
Nummer 6: Jan Tore Sanner
Nummer 5: Siv Jensen
Nummer 4: Bjørn Guldvog
Nummer 3: Erna Solberg
Nummer 2: Bjørn-Inge Larsen
Nummer 1: Bent Høie
Mektigst i Helse-Norge: Helseministeren
Helse-Norges 100 mektigste: Her er den komplette listen
Kommentar: Helseminister Høie sliter med løftene til opposisjonspolitiker Høie

Diskutér helse-makt på Twitter:  #DMhelsemakt

Er du enig eller uenig i juryens vurderinger? Si din mening i kommentarfeltet.

Powered by Labrador CMS