Tegning: Egil Nyhus Foto:

Mektigst i Helse-Norge

Helseminister Bent Høie er kåret til Helse-Norges mektigste. Selv mener han at helseløfter som ble gitt i opposisjon, er hans styrke som statsråd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dette er juryen

ANSGAR GABRIELSEN (59)Driver eget foretak med konsulentvirksomhet i Oslo. Gabrielsen var næringsminister i Bondevik-regjeringen fra 2001 til 2004, og helseminister i perioden 2004-2005. Innførte kravet om minst 40 prosent kvinnedeltakerne i bedriftsstyrer for store aksjeselskap. Han har også sittet åtte år på Stortinget for Høyre, og vært ordfører i Lindesnes.Interessekonflikter: IngenANNE KARI LANDE HASLE (68)Spesialrådgiver og tidligere departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet fra 1999 til 2013. Har også vært departementsråd i Barne- og familiedepartementet og NOVA-direktør. Har vært sentral i utarbeidelse og gjennomføringen av reformene i helsevesenet de siste tiårene. Ledet en rekke styrer, råd og utvalg, og er i dag nestleder i styret for samfunnsforskning. Utdannet sosionom.Interessekonflikter: Ingen. Opplyser at Nils Fredrik Wisløff, som er på listen, er hennes fetter.ANNE KJERSTI BEFRING (52)Har to års permisjon fra jobben som direktør for juridisk avdeling i Legeforeningen. Forsker på rettslige reguleringer av genetisk diagnostikk og behandling som en del av sin doktorgrad. Advokat med mange års erfaring fra helseforvaltningen, ledet arbeidet med helsepersonelloven. Har arbeidet under helseministrene Gudmund Hernes og Dagfinn Høybråten. Sitter i fagutvalget for Helserett og velferdsrett, JUS.Interessekonflikter: Ingen.TORD DALE (36)Kommunikasjonsrådgiver i PR-selskapet Burson-Marsteller. Dale var politisk rådgiver for tidligere helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i perioden 2010-2012. Han har også vært politisk rådgiver for statsrådene Anniken Huitfeldt og Lisbeth Berg-Hansen. Har arbeidet som samfunnskontakt i legemiddelselskapet GSK. Utdannet sykepleier.Interessekonflikter: Styremedlem i Kreftforeningen.MARKUS MOE (40)Ansvarlig redaktør i Dagens Medisin, som eies av det svenske mediekonsernet Bonnier. Har tidligere vært nyhetsleder, redaksjonssjef og journalist i Romerikes Blad, redaktør i Liberalt Forum og journalist i Østlands-Posten. Mellomfag i statsvitenskap og historie fra UiO.Interessekonflikter: Ingen.

– Makt følger rollen som helseminister. Men dette er ikke noe «one man show»; jeg jobber sammen et kompetent lag i departementet, sier helseminister Bent Høie til Dagens Medisin.
Juryen trekker fram at Høies tydelighet i opposisjon gjør at han forfølges av det han tidligere har sagt, og at uoppfylte løfter kan bli et problem for troverdigheten hans. Høie er rask til å snu løftene til hans styrke.
– Da jeg ble valgt som helseminister, hadde jeg allerede en konkret plan for hva jeg skulle gjennomføre, og planen var godt forankret mellom de fire samarbeidspartiene gjennom flere år. Det er ikke urimelig å bli målt på det vi sa. Vi leverer godt og raskt, men jeg kjenner på utålmodigheten både fra meg selv og andre. Men Helse-Norge er en stor skute som ikke kan snus på ett år, sier Høie.
Kommentar: Helseminister Høie sliter med løftene til opposisjonspolitiker Høie

– Makten følger rollen
Ved forrige maktkåring ble departementsråd Bjørn-Inge Larsen pekt ut som mektigst – også mektigere enn sin egen sjef, daværende helseminister Jonas Gahr Støre.
– Hvordan ser du på at du har «tatt makten tilbake» til politikken?
– Jeg mener det er riktig at makten følger denne rollen. Men jeg er heldig som har en så dyktig og kompetent departementsråd som Bjørn-Inge.
Les også: Her er den komplette listen over de 100 mektigste

– Hvordan vurderer du selv maktfordelingen i Helse-Norge?– Det er mange som har makt som ikke kommer inn på denne listen. Men når det kommer til stykket, er det den politiske makten som er mest gjennomgående. Hvis man har en plan og evne til å gjennomføre den, er det ingen tvil om at den største makten ligger på politisk nivå, sier Høie. BLID HELSEMINISTER: Redaktør Markus Moe i Dagens Medisin overrekker en tegning laget av Egil Nyhus til Bent Høie.Skryter av embetsverketOm overgangen fra opposisjonspolitiker til helseminister sier Høie at jobben er «mye mer intens» enn han hadde forestilt seg.– Man tror man kan forestille seg det, men det kan man ikke. For å takle stresset, forsøker han å konsentrere seg om det han holder på med der og da, og legger vekt på å sove godt. Igjen trekker han fram apparatet i departementet som forbereder saker og legger til rette. – Jeg visste vi hadde et godt embetsverk, men ikke at det var så godt.– Det kjekkeste man kan gjøreKommunikasjonsdirektør Liv Merete Wiker, som overværer intervjuet, blir utfordret på hva hun synes om sjefen.– Som lojal byråkrat liker vi alltid den sittende statsråden. Men jeg kan si at Bent er strålende å jobbe med. Han har en inkluderende arbeidsform som verdsettes, der han lytter, men skjærer gjennom.Høie er klar over at helseministeren er en utsatt post i regjeringen, men sier han ikke har «noen andre karriereplaner». – For meg er dette det kjekkeste man kan gjøre. Og jeg har lyst å gjøre det lenge.Les også:Nummer 10: Bjørn EriksteinNummer 9: Stener KvinnslandNummer 8: Jonas Gahr StøreNummer 7: Camilla StoltenbergNummer 6: Jan Tore SannerNummer 5: Siv JensenNummer 4: Bjørn GuldvogNummer 3: Erna SolbergNummer 2: Bjørn-Inge LarsenNummer 1: Bent Høie

Diskutér helse-makt på Twitter:  #DMhelsemakt

Er du enig eller uenig i juryens vurderinger? Si din mening i kommentarfeltet.

Powered by Labrador CMS