Nummer fem: Siv Jensen

Summen av de formelle posisjonene gjør at finansminister og partileder (Frp) Siv Jensen klatrer høyt opp på maktlisten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

SIV JENSEN: Nummer fem på maktlisten, selv om hun ikke kjenner helsesektoren så godt. Foto: Rune Kongsro

Dette er juryen

ANSGAR GABRIELSEN (59)Driver eget foretak med konsulentvirksomhet i Oslo. Gabrielsen var næringsminister i Bondevik-regjeringen fra 2001 til 2004, og helseminister i perioden 2004-2005. Innførte kravet om minst 40 prosent kvinnedeltakerne i bedriftsstyrer for store aksjeselskap. Han har også sittet åtte år på Stortinget for Høyre, og vært ordfører i Lindesnes.Interessekonflikter: IngenANNE KARI LANDE HASLE (68)Spesialrådgiver og tidligere departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet fra 1999 til 2013. Har også vært departementsråd i Barne- og familiedepartementet og NOVA-direktør. Har vært sentral i utarbeidelse og gjennomføringen av reformene i helsevesenet de siste tiårene. Ledet en rekke styrer, råd og utvalg, og er i dag nestleder i styret for samfunnsforskning. Utdannet sosionom.Interessekonflikter: Ingen. Opplyser at Nils Fredrik Wisløff, som er på listen, er hennes fetter.ANNE KJERSTI BEFRING (52)Har to års permisjon fra jobben som direktør for juridisk avdeling i Legeforeningen. Forsker på rettslige reguleringer av genetisk diagnostikk og behandling som en del av sin doktorgrad. Advokat med mange års erfaring fra helseforvaltningen, ledet arbeidet med helsepersonelloven. Har arbeidet under helseministrene Gudmund Hernes og Dagfinn Høybråten. Sitter i fagutvalget for Helserett og velferdsrett, JUS.Interessekonflikter: Ingen.TORD DALE (36)Kommunikasjonsrådgiver i PR-selskapet Burson-Marsteller. Dale var politisk rådgiver for tidligere helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i perioden 2010-2012. Han har også vært politisk rådgiver for statsrådene Anniken Huitfeldt og Lisbeth Berg-Hansen. Har arbeidet som samfunnskontakt i legemiddelselskapet GSK. Utdannet sykepleier.Interessekonflikter: Styremedlem i Kreftforeningen.MARKUS MOE (40)Ansvarlig redaktør i Dagens Medisin, som eies av det svenske mediekonsernet Bonnier. Har tidligere vært nyhetsleder, redaksjonssjef og journalist i Romerikes Blad, redaktør i Liberalt Forum og journalist i Østlands-Posten. Mellomfag i statsvitenskap og historie fra UiO.Interessekonflikter: Ingen.

For åttende gang kårer Dagens Medisin Helse-Norges 100 mektigste. I juryen sitter personer med solid erfaring fra noen av de tyngste posisjonene i helsetjenesten.

Siv Jensen scorer har mye formell makt, men scorer derimot lavt på faglig anseelse og personlige kontakter på helseområdet.

– Siv Jensen kjenner ikke helsesektoren så godt, og har ikke et stort nettverk å spille på. Det er andre i Frp, særlig Carl I. Hagen, som har vært langt mer opptatt av helse, sier jurymedlem Tord Dale.

Markus Moe mener partiet mangler frontpersoner til å overta i eldrepolitikken etter Hagen.

– Både Siv Jensen og Kari Kjønaas Kjos taper i diskusjonene med Høie.

Jensen er utdannet diplomøkonom og har ledet Frp siden 2006.

Frem til papirutgaven kommer ut 4. desember teller vi ned fra plass nummer 10 – før medaljeplasseringene og resten av listen avsløres.

Les også:
Nummer 10: Bjørn Erikstein
Nummer 9: Stener Kvinnsland
Nummer 8: Jonas Gahr Støre
Nummer 7: Camilla Stoltenberg
Nummer 6: Jan Tore Sanner

Diskutér helse-makt på Twitter:  #DMhelsemakt

Er du enig eller uenig i juryens vurderinger? Si din mening i kommentarfeltet.

Powered by Labrador CMS