LANSERINGSKONFERANSE: Tonya Hansen Moen og helsedirektør Bjørn Guldvog lanserer pakkeforløpene for kreft på dagskonferanser i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Foto: Lisbeth Nilsen

Kommer med nye kvalitetsindikatorer

Helsedirektoratet etablerer nye kvalitetsindikatorer for å følge med på om de anbefalte forløpstidene for pakkeforløpene ved kreft blir fulgt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mandag 1. desember presenterte Helsedirektoratet de fire første pakkeforløpene som skal implementeres. Lanseringskonferansen i Oslo var den første av fire konferanser i direktoratets nasjonale "turné".
Seniorrådgiver Tonya Moen Hansen i Helsedirektoratet la frem de nye kvalitetsindikatorene som kommer.
Ulike forløp
De nye kvalitetsindikatorene vil vise andelen kreftpasienter som registreres i et pakkeforløp og andelen pakkeforløp som er gjennomført innen definert standard forløpstid – uavhengig av type pakkeforløp.
– Her vil også de som ikke gjennomfører hele pakkeforløpet måles for alle perioder. De nye registreringene åpner og for at vi kan se nærmere på ulike i forløpene, for eksempel hvor lang tid det tar å starte en utredning, sa Moen Hansen.
Dette vil vises gjennom kvalitetsindikatorer for gjennomsnittlig ventetid fra henvisning til start behandling, samt for andelen pasienter som starter utredning og får påbegynt behandling innen standard forløpstid samt andelen pasienter der forberedelse er innenfor forløpstiden.
Publisering av indikatorene
Helsedirektoratet ønsker å publisere indikatorer for implementering av pakkeforløpene fortløpende. Første publisering vil muligens komme i perioden mai til august neste år, mens indikatorer som viser ventetid og forløpstider er planlagt publisert i slutten av 2015.
Den nåværende indikatoren for tykktarmskreft, lungekreft og brystkreft, med oppstart av behandling innen 20 dager, vil utgå.
– 20-dagersindikatorene utgår, men vi må vente til vi kan publisere de nye indikatorene, og vi er usikre på om vi vil ha godt nok datagrunnlag allerede første tertial, sa Moen Hansen.
Hun la til at det er nødvendig med et lengre løp for utvikling av gode kvalitetsindikatorer for overlevelse og for samhandling.
Helsedirektoratet er opptatt av tilbakemelding fra pasienter, fastleger og helsepersonell, og vil gjennomføre brukerundersøkelser rettet mot disse målgruppene.

Powered by Labrador CMS