Enklere for industrien å informere om sykdom

Nå blir det enklere for legemiddelindustrien å informere om sykdoms- og helsespørsmål til allmennheten etter bestemte regler.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

DIAKONHJEMMET/OSLO: Men reklame kan som før, bare gis til leger, farmasøyter, sykepleiere, veterinærer og tannleger samt studenter i disse fagene.  Samtidig blir det ikke lenger tillatt for legemiddelindustrien å søke om unntak fora hvilke grupper som kan motta reklame.

«En liten milepæl»
Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket redegjorde for de nye reglene fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) torsdag på DM Arena, Dagens Medisins fagseminar om kols.
- Dette er en liten milepæl når vi nå har fått en klargjøring av hva som er helse- og sykdomsinformasjon og hva industrien kan informere om.  Det kanskje mest interessante for industrien er at vi nå åpner for helse- og sykdomsinformasjon til allmennheten etter bestemte regler. Industrien får nå anledning til virkelig å være altruiske og lage god informasjon til publikum, sier Madsen.
Ifølge pressemeldingen fra HOD torsdag, vil endringen «kunne gi mer informasjon om sykdom og behandlingsmuligheter til befolkningen».
Ikke lov å nevne legemiddel
I informasjon til allmennheten er det ikke lov å nevne medisiner, så det blir fortsatt ikke lov med reklame for reseptpliktige legemidler.

- Det er ikke tillatt å nevne produktnavn eller virkestoff, kun legemiddelgrupper, sier Madsen.

Han legger til at når det gis informasjon om en sykdom der bare finnes ett eller få alternative legemidler, og hvor informasjon da lett kan bli ledet mot et bestemt legemiddel, er det spesielt viktig at informasjonen ikke fokuserer på behandling, men på informasjon om hvor man kan søke råd.

Ifølge HOD må informasjonen understøtte at det er helsepersonell sammen med pasienten som skal finne frem til egnet behandling for pasienten.
Kan ikke søke om unntak
HOD har også, etter forslag fra Legemiddelverket, endret regelverket for legemiddelselskapenes mulighet til å søke om dispensasjon for legemiddelrelatert reklame overfor grupper definert som ikke-helsepersonell.

Nå opphever HOD en unntaksbestemmelse i legemiddelforskriften om at Statens Legemiddelverk kan gi unntak fra reklameregelverket.

- Industrien kan altså ikke lenger søke om dispensasjon, sier Madsen.
Les også: Strammer inn på reklame-unntak

I praksis betyr dette at ikke andre enn dem som er definert som helsepersonell i legemiddelforskriften, kan motta reklame for eller delta på kurs om reseptpliktige legemidler.  Dette gjelder leger, farmasøyter, sykepleiere, veterinærer og tannleger samt studenter i disse fagene.

Legemiddelverket har tydeliggjort at opplæring i teknisk administrering av legemidler ikke vil være ansett som reklame.

Powered by Labrador CMS