HORDALAND: 10.000 ungdommer i Hordaland har deltatt i studien ledet av seniorforsker Børge Sivertsen ved Folkehelseinstituttet. Foto: Foto: Bo Mathiesen

– Søvnsyndrom kan være klasseavhengig

Ungdom med forsinket søvnfasesyndrom har oftere foreldre med lavere utdanning og dårligere familieøkonomi, viser ny studie. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tre prosent av ungdom mellom 16 og 19 år har forsinket søvnfasesyndrom, viser nye estimater. Tidligere studier har vist at ungdommer med forsinket søvnfasesyndrom har et høyere skolefravær enn sine jevnaldrende. Forskere ved Folkehelseinstituttet og Uni Research Helse har nå undersøkt psykisk helse og familiefunksjon hos ungdom med forsinket søvnfasesyndrom.  

ADHD og depresjon
– Vi fant at ungdom med forsinket søvnfasesyndrom skårer dårlig på en rekke områder. De har flere symptomer på både depresjon og ADHD, de er dårligere til å organisere seg, får mindre støtte fra familien, opplever dårligere familiesamhold, kommer fra familier med lavere utdannelse og dårligere familieøkonomi sammenlignet med andre, sier seniorforsker Børge Sivertsen ved Avdeling for samfunn og psykisk helse ved Folkehelseinstituttet. 

Studien er finansiert av RKBU Vest (Regionalt kunnskapssenter for barn og unge), og ble publisert i Journal of Sleep Research i oktober.  

Nær 10.000 ungdommer
Dataene kommer fra prosjektet ung@hordaland, der alle elever i den videregående skolen i Hordaland ble invitert til å være med. 9338 ungdommer svarte på spørreskjema om søvn, psykisk helse og familieforhold. 

3,7 prosent av jentene og 2,7 prosent av guttene i studien hadde syndromet. 

– Vi benyttet strenge diagnosekriterier til forsinket søvnfasesyndrom, og det gjør at gruppen vi ser nærmere på er de som er mest alvorlig rammet. Ved å bruke strenge kriterier kan vi også estimere forekomsten mer nøyaktig, sier Sivertsen. 

Kriterier for diagnose
De mest sentrale diagnosekriteriene var at ungdommen minst måtte ha en time forskjøvet legge- og oppvåkningstid i helger sammenlignet med hverdager, ha store innsovningsvansker på hverdager, samt at de ofte forsov seg om morgenen. 

– Funnene våre tyder på at forsinket søvnfasesyndrom kan være noe som er klasseavhengig. Ungdommer er mer utsatt for å ha dette dersom de kommer fra en lavere sosioøkonomisk klasse. Vi ser at ungdom med forsinket søvnfasesyndrom har lettere for å utvikle psykiske lidelser, og dette kan øke risikoen for senere sykefravær i arbeidslivet. Derfor er det viktig at vi tar tak i ungdoms søvnproblemer tidlig, sier Sivertsen. 

Oppfordrer til foreldre
Han oppfordrer foreldre til å være tett på og følge med på barnas søvnmønster selv om barna nærmer seg myndighetsalder. 

– Mange ungdommer har stor forskjell mellom søvnrytmen sin på hverdager og i helger. Dette øker risikoen for å utvikle forsinket søvnfasesyndrom. Foreldre bør bry seg om barnas søvnmønster, også når de er 16 til 19 år gamle, sier Sivertsen. 

I studien kunne man se at ungdom som rapporterte mindre støtte og mindre samhold i familien, hadde større risiko for å ha forsinket søvnfasesyndrom. 

– Mer frislipp ser ut til å kunne bety høyere risiko for å utvikle forsinket søvnfasesyndrom, sier Sivertsen. 

Prestasjoner og frafall
Sivertsen og kolleger vil nå se nærmere på forsinket søvnfase hos ungdom og deres akademiske prestasjoner , og undersøke  om denne gruppen også har økt risiko for frafall fra høyere utdanning og arbeidsliv.

Powered by Labrador CMS