ELDRE KVINNER: Kvinner over 70 år som har hatt håndleddsbrudd har en signifikant høyere dødelighet enn dem som ikke har hatt slike brudd. Foto: Colourbox

Håndleddsbrudd øker dødelighet

Kvinner over 70 år har økt dødelighet etter håndleddsbrudd, viser ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

BRUDD: Hvorvidt håndleddsbrudd påvirker dødelighet, kommer an på kjønn og alder, ifølge studie ved Glenn Haugeberg ved Sørlandet sykehus. Foto: Anette Stromsbo Gjørv

– Fra før av har vi vist at dødeligheten hos personer med hoftebrudd er økt spesielt hos menn. Hos personer med håndleddsbrudd har dataene ikke vært entydige om disse pasientene har økt dødelighet. Vi ønsket nå å se nærmere på sammenhengen mellom håndsleddsbrudd og dødelighet, sier Glenn Haugeberg, overlege ved revmatologisk avdeling ved Sørlandet sykehus og professor ved Institutt for nevromedisin ved NTNU.

24000 brudd årlig
Det er estimert at 9000 nordmenn får hoftebrudd og 15 000 får håndleddsbrudd hvert år. Hos de over 50 år er flesteparten av disse bruddene lavenergi-beinbrudd og et resultat av beinskjørhet.
Særlig brudd i håndledd, hofteledd og brudd i ryggen er forbundet med beinskjørhet. 

Sørlandet sykehus har siden 2003 jobbet med innhenting av datamateriale og forskning på håndleddsbrudd og hofteleddbrudd hos menn og kvinner over 50 år. Videre har sykehuset jobbet systematisk med å gi et tilbud til pasienter som har lavenergi-beinbrudd med bruk av metoden «Fracture Liaison model» utviklet i Glasgow. 

Nærmere 900 personer over 50 år deltok i den nylig publiserte populasjonsstudien ved sykehuset, blant dem over 700 kvinner.  

Kvinner over 70 år
– Når vi ser på dødeligheten etter ett år, er det ingen forskjell mellom de som har hatt håndleddsbrudd og de andre. Når vi ser på dødeligheten etter fem år, ser vi at kvinner over 70 år som har hatt håndleddsbrudd har en signifikant høyere dødelighet enn de som ikke har hatt slike brudd, sier Haugeberg.

– Hvorfor er det slik at man ser en sammenheng mellom håndleddsbrudd og økt dødelighet? 

– Tidligere studier har vist at pasienter som brekker håndleddet har mindre bein i kroppen enn andre. Det å ha beinskjørhet kan derfor være en markør på underliggende dårlig helse. Jeg tror det er årsaken til sammenhengen her. 

Forskerne fant ikke den samme sammenhengen for menn eller for kvinner fra 50 til 70 år. 

– Det kan ha en sammenheng med at utvalget vårt blant menn og yngre er lavere enn for eldre kvinner, sier Haugeberg. 

Powered by Labrador CMS