GODARTET: Mammografibilde av en 24 år gammel mann med typisk gynekomasti, som ifølge overlege Åse Tangerud ikke krever videre utredning. Foto: Brystdiagnostisk senter, Vestre Viken HF

Overdrevet diagnostikk av menn med kul i brystet

Bruk av både mammografi, ultralyd og celleprøve for å avdekke brystkreft hos menn er unødvendig, viser en gjennomgang ved Drammen sykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Brystkreft hos menn er en sjelden sykdom, men også menn kan av ulike grunner utvikle økt brystkjertelvev. I både 2011 og 2012 var det 28 tilfeller av brystkreft hos menn i Norge.

Når menn med kul i brystet blir henvist til Brystdiagnostisk senter ved Drammen sykehus har man som regel utført både mammografi, ultralyd og ofte finnålsaspirasjonscytologi (vevsprøve).

Overlege Åse Tangerud ved Vestre Viken stilte spørsmål ved om det var riktig ressursbruk å gjøre så mange undersøkelser. Hun har derfor gjennomgått et tre års materiale med til sammen 539 mammografier på menn, og resultatene ble nylig lagt frem på Høstmøtet i Norsk kirurgisk forening.

– Unødvendig dobbeltsikring
Mammografibildene viste gynekomasti, altså en ufarlig forstørrelse av brystvevet hos menn, hos 350 av 539 pasienter.  

– Likevel ble det gjort ultralyd på 340 av disse pasientene og tatt 261 celleprøver. I ingen av disse tilfellene viste senere undersøkelser noe annet enn gynekomasti. Det er altså ikke nødvendig med denne dobbeltsikringen, som innebærer overdrevet diagnostikk, sier Tangerud til Dagens Medisin.

Blant de 539 pasientene som var henvist for utredning av kul i brystet, ble det avdekket seks pasienter med brystkreft. I tillegg var det fire andre ondartede forandringer, forårsaket av kreftsvulst andre steder i kroppen.

Endrer rutiner
Funnene i studien gjør at sykehuset vil endre sine rutiner ved at de heretter vil gjøre færre ultralydundersøkelser og ta færre celleprøver. Tangerud håper at også andre sykehus kan lære av resultatene.

– Ved typisk funn av gynekomasti på mammografi er det som regel ikke nødvendig med supplerende ultralyd eller vevsprøve, sier Tangerud.

Hun viser til at dette vil spare sykehuset for ressurser og tidsbruk, samtidig som pasientene vil unngå ubehaget ved en celleprøve. Tangerud understreker at helsepersonell bør være oppmerksom på at også menn kan få brystkreft, selv om det skjer svært sjelden.

Rammer eldre menn
– Vi vet ikke hvorfor menn får brystkreft, men det er ikke relatert til gynekomasti. Økt brystkjertelvev kan utvikle seg hos menn på grunn av blant annet bivirkninger til medisinbruk, hormonforstyrrelser eller bruk av anabole steroider og narkotika. Både gynekomasti og brystkreft finner en oftest hos eldre menn, sier Tangerud.

Gjennomsnittsalderen for mannlige brystkreftpasienter er cirka 67 år og under seks prosent av pasientene er yngre enn 40 år.

De viktigste risikofaktorene for brystkreft hos menn er alder, arv, Klinefelter’s syndrom, tidligere strålebehandling av brystet samt overvekt, opplyser Tangerud.

Powered by Labrador CMS