– Usikker på hvordan dette vil fungere i klinisk hverdag

Hege Gjessing, president i Legeforeningen, er usikker på om de nye prioriteringskriteriene vil fungere godt i legenes hverdag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

USIKKER: Legeforeningens president Hege Gjessing. Foto: Rune Thorstein

– De nye prioriteringskriteriene kan være gode verktøy på overordnet, politisk nivå. Men vi er usikre på om de vil fungere godt i legenes kliniske hverdag. En aldersnorm på 80 år kan fort bli lite treffsikker og ha liten effekt. Eldre med kroniske sammensatte lidelser vil tross alt ha behov for mer helsetjenester i årene fremover, sier Hege Gjessing, president i Legeforeningen.

Hun legger til at de nå vil bruke høringsrunden godt for å se nærmere på forslagene fra utvalget.

Tror legene vil mestre dette
Senterpartiets Kjersti Toppe, som er nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, sier i en første kommentar at de nye prioriteringskriteriene virker fornuftige.

– Jeg tror de fleste leger tenker slik allerede i dag. Hvorvidt dette verktøyet fører til endring, er avhengig av om det blir tatt inn på ledelsesnivå, sier Toppe.

Sykepleierforbundet: Grundig jobb
Leder i Sykepleierforbundet, Eli Gunhild By, er imponert over arbeidet.

– Det er en bra og grundig jobb utvalget har gjort. Jeg håper vi nå får en debatt ut fra de kriteriene som er lagt – og at man ikke begynner med en politisk retorikk om hvem som sa hva i fjor, sier By.

– Det å greie å diskutere på et nivå som de gjorde i dag, er viktig for at dette skal bidra inn i helsetjenesten, sier hun.

Stortingsmelding i 2016
Helseminister Bent Høie skal nå sende utredningen ut på høring, og varsler en egen stortingsmelding om prioriteringer i løpet av 2016.

– Oppdraget er ikke over i dag. Prioriteringsutvalget startet diskusjonene med uenighet, men jeg er imponert over at dere har klart å bli enige, gitt ulik bakgrunn. Vi må få til det samme i samfunnet, sa Høie under dagens pressekonferanse.

Til Dagens Medisin sier Høie at han av hensyn til den videre debatten ikke vil kommentere enkeltforslag fra utvalget.

– De tøffeste prioriteringene foregår ikke hos meg, men ute i tjenesten, ansikt-til-ansikt mellom behandler og pasient. Det er viktig for både pasienten og de som jobber i helsevesenet å vite at det ligger gjennomtenkte prinsipper bak, som er demokratisk forankret, sier Høie.

Powered by Labrador CMS