Ni av ti innsatte har symptomer på en psykisk lidelse

Den mest omfattende undersøkelsen blant innsatte i norske fengsler avdekker en svært høy forekomst av psykiske lidelser.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Hele 92 prosent av utvalget i studien hadde på undersøkelsestidspunktet tegn på en personlighetsforstyrrelse eller en psykisk lidelse.
Det viser en undersøkelse som Kompetansesenteret for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri for Helse Sør-Øst har foretatt med støtte fra Helsedirektoratet og Kriminalomsorgsdirektoratet.
Undersøkelsen tyder på at livstidsforekomsten av psykiske lidelser blant domfelte i norske fengsler er betydelig høyere enn i befolkningen ellers.
Diagnostiske intervjuer
Ifølge Helsedirektoratet har det aldri tidligere blitt gjennomført en så omfattende undersøkelse i Norge.Utvalget er 857 domfelte kvinner og menn som utgikk fra en fengselspopulasjon på cirka 3.650 innsatte.
Datainnsamlingen foregikk i perioden 2011-2013. Et representativt utvalg av alle domsinnsatte i norske fengsler ble undersøkt med et omfattende og strukturert diagnostisk intervju.
Undersøkelsen viser at:

  • 73% har symptomer forenlig med en eller flere personlighetsforstyrrelser
  • 65 % var rusmiddelavhengige før innsettelse i fengsel
  •  42% har symptomer på pågående angstlidelse
  •  23% har symptomer på pågående stemningslidelse
  • 18% har symptomer forenlig med ADHD
  • 4,1% har symptomer forenlig med pågående psykose

Anslag
Diagnosene som fremkommer i rapporten er ikke kliniske sykdomsdiagnoser, men anslag på forekomsten av psykiske lidelser i utvalget som er undersøkt.
Anslagene over forekomst av psykisk lidelse blant domfelte i fengsel, kan derfor ikke si noe om hvilket behandlingstilbud de innsatte har behov for.
Forekomsttallene i denne undersøkelsen kan omfatte både tilstander og personer som ikke trenger behandling, som ikke ønsker behandling, og som vil ha behov for og rett til behandling, understreker Helsedirektoratet.

Powered by Labrador CMS