CAMPUS OSLO: Slik forestiller Bjørn Erikstein seg at Oslo universitetssykehus kan se ut i framtida. Legeforeningen er sterkt kritisk, og mener planene går på bekostning av nødvendige strakstiltak. ILL: Nordic Office of Architecture/Idéfase Oslo Foto:

Legeforeningen kritiserer Campus Oslo

Campus Oslo-visjonen løser ikke de akutte bygnings- og kapasitetsproblemene ved Oslo universitetssykehus, skriver Legeforeningen i høringssvar.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I dag går høringsfristen ut for utredningen «Idéfase OUS - Campus Oslo», der administrerende direktør Bjørn Erikstein anbefaler at hele Oslo universitetssykehus (OUS) samles i et felles «Campus Oslo» på Gaustad og sørover.
Denne visjonen gjør imidlertid lite for å løse de prekære kapasitetsproblemene og etterslepet i sykehusets bygningsmasse på kort sikt. Slik lyder Legeforeningens kritikk av Campus Oslo-planene, i en høringsuttalelse som ble sendt OUS-ledelsen fredag.
– Avleder oppmerksomheten
«Med bakgrunn i den negative kapasitetsutviklingen i hovedstadens sykehus mener vi at et langsiktig idéfaseprosjekt tar oppmerksomhet og ressurser bort fra høyst nødvendige strakstiltak», skriver Legeforeningen i sin høringsuttalelse til rapporten «Idéfase OUS - Campus Oslo».
Som konkrete eksempler på slike strakstiltak nevner Legeforeningen prosjektering av nytt behandlingsbygg og byggestart på nytt legevaktbygg på Ullevål, samt planlegging av nytt sengebygg på Akershus universitetssykehus (Ahus).
Skeptisk til mer sentralisering
Anbefalingen om å samle hele OUS på Gaustad og sørover er gjort etter en utredning av en rekke alternativer for sykehuslokalisering. Konklusjonen er blant annet basert på medisinske kriterier, samfunnsøkonomisk lønnsomhet og hensynet til byutvikling.
Legeforeningen har imidlertid flere ankepunkter mot rapportens konklusjoner:

  • Foreningen er skeptisk til ytterligere sentralisering, ettersom erfaringene etter sykehussammenslåingen i 2008 har vist «manglende kvalitets- og kostnadsgevinster».
  • Det er ifølge Legeforeningen tvilsomt om samlokaliseringen vil gi de stordriftsfordelene OUS-ledelsen har regnet med.
  • Foreningen er bekymret for at kostnaden, anslått til 40 milliarder kroner, vil svekke pasientbehandlingen og gå på bekostning av andre viktige investeringer i regionen.
  • Hensynet til lokalsykehusfunksjonen til OUS er ikke godt nok ivaretatt, ifølge Legeforeningen. En utredning av lokalsykehus i Groruddalen/Oslo Øst etterlyses.
  • Foreningen er kritisk til at 50 prosent at kontorene foreslås plassert i åpne kontorlandskap, som ifølge høringsuttalelsen er uheldig både for personvern og arbeidsmiljø.


Rapporten «Idéfase OUS - Campus Oslo» ble offentliggjort i juni.

Powered by Labrador CMS