KUTTET VENTETID: Arnhild Fredriksen sørger for at pasienter får oppfølging ved det nye Prostatasenteret på OUS Aker. Foto: Anette Andresen

Prostatasenter halverte ventetiden

Ventetiden for time ved mistanke om prostatakreft er redusert fra 85 til 45 dager etter åpningen av det nye Prostatasenteret ved OUS Aker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Siden Prostatasenteret ved Oslo Universitetssykehus Aker startet opp i mars har de nær halvert ventetiden for utredning fra 85 til 45 dager. Det forteller Arnhild Fredriksen, som er spesialsykepleier og koordinator ved Prostatasenteret.  Mye av dette skyldes bedre planlegging og timelegging av akkurat denne pasientgruppen, ifølge Fredriksen.

Hennes oppgave er blant annet å ringe pasientene og avtale time kort tid etter henvisning. Dette bidrar til raskere og tettere oppfølging.

– Pasientene setter pris på å ha en kontaktperson å rette spørsmålene til, sier Fredriksen.

Tar MR først
– Vi tar også MR av prostata av de fleste pasientene før de får time på poliklinikken. Det hjelper oss å korte ned ventetiden ved at vi sparer inn et besøk, og har en del svar før pasienten kommer til poliklinikken. Det gir bedre grunnlag for raskere å ta stilling til diagnosen, sier Fredriksen.

Ved senteret vil de fleste bli utredet med MR og påfølgende målrettede vevsprøver, en metode som få andre sykehus hittil har tatt i bruk. OUS-overlegene Eduard Baco og Erik Rud har vist at metoden finner den mest aggressive kreftsvulsten hos pasientene i 90 prosent av tilfellene.

Nasjonal satsing
Det nye prostatasenteret er en del av myndighetens nasjonale satsning på  prostatakreftbehandling. Målet er å kunne gi pasientene riktig og rask diagnostikk. Til sammen er det bevilget 15,5 millioner kroner til prostatasentre i 2014.

I Helse Sør-Øst er OUS og Sykehuset i Vestfold allerede i gang og flere prostatasentre er under planlegging. Helse Midt-Norge har nettopp åpnet et prostatasenter ved St. Olavs hospital. Helse Vest og Helse Nord har planer for etablering i løpet av 2014.

Powered by Labrador CMS