DEBATT OM NYTT STORSYKEHUS: Professor i helseøkonomi ved NTNU, Jon Magnussen, var blant deltagerne på debattmøtet ”Campus OUS – Fleip eller fakta” på Rikshospitalet onsdag. Foto: Øyvind Bosnes Engen

– OUS langt over optimal størrelse

Forskningen støtter ikke antagelsene om stordriftsfordeler ved samlokalisering av OUS, ifølge helseøkonom Jon Magnussen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/RIKSHOSPITALET: Onsdag var planene om det framtidige storsykehuset Campus Oslo oppe til debatt.
Stordriftsfordeler?
I juni la Oslo Universitetssykehus (OUS) og direktør Bjørn Erikstein fram utredningen ”Idéfase OUS – Campus Oslo”, der de ulike alternativene ble presentert. 
Utredningen anbefaler å samle alt av sykehusets virksomhet på Gaustad – det såkalte Gaustad Sør-alternativet, der Ring 3 legges i tunnel under bakken.
Ett av premissene bak den foreslåtte samlokaliseringen har vært at den vil gi stordriftsfordeler i form av høyre faglig kvalitet og mer effektiv drift. Ifølge professor i helseøkonomi ved NTNU, Jon Magnussen, taler imidlertid ikke forskningen på feltet for at et så stort sykehus vil gi stordriftsfordeler.
– Betraktet som ett sykehus, ligger det langt over optimal størrelse. Man trenger ikke et sykehus på den størrelsen for å utnytte sammenhengene mellom pasientvolum og kvalitet, og det blir vanskeligere å få til reell konkurranse mellom sykehus, uttalte Magnussen under debattmøtet, som ble arrangert i regi av Oslo legeforening.
Flere enn 400 senger gir ulemper
Magnussen viste til forskning som konkluderer med at den optimale størrelsen på et sykehus ligger på 200-400 sengeplasser. Ut over dette vil større sykehus snarere gi stordriftsulemper, ettersom større organisasjoner også er mer komplekse. OUS har i dag rundt 1300 sengeplasser. Også sammenslåing i seg selv ser ut til å ha en negativ effekt, ifølge professoren.
– En studie av britiske National Health Service utført i perioden 1997-2006, da det var et vell av sammenslåinger i England, viser at sammenslåtte sykehus gjorde det dårligere. De ga ikke reduserte kostnader, de ga en svak økning i ventetider og de ga redusert aktivitet.
Magnussen tok imidlertid det forbeholdet at den generelle tendensen om manglende stordriftsfordeler ved såpass store sykehus, ikke innebærer at et samlokalisert OUS nødvendigvis blir mindre effektivt.
– Må sette en retning for prosjektet
Administrerende direktør ved OUS, Bjørn Erikstein, minnet om at ingenting er endelig besluttet angående sykehusets fremtid, men at utredningen har konkludert med at alternativet Gaustad Sør vil lønne seg ut fra medisinfaglige så vel som samfunnsøkonomiske og byutviklingsmessige kriterier.
– Kvalitetsvurderingen viser at hvis vi legger veien under bakken, gir det de beste resultatene. Men det er ikke tatt noen avgjørelse. Det viktigste er at vi evner og våger å sette en retning for dette prosjektet, sa Erikstein.
”Idéfase OUS – Campus Oslo” er for tiden ute på høring, med frist 1. november. Deretter skal saken tilbake til sykehusstyret for videre behandling i desember.

Powered by Labrador CMS