FORESLÅR REGULERING: Et enstemmig Storting ønsker etablering av nettapotek i Norge, noe apotekbransjen også er positiv til. SLV kommer nå med forslag til regelverksendringer. Foto:

Vil ha 18 års grense for nettapotek-handel

Legemiddelverket foreslår innstramminger før nettapotek med forsendelse av reseptbelagt medisin kan igangsettes.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I en utredning oversendt Helse- og omsorgsdepartementet foreslår Statens legemiddelverk endringer i regelverket som følge av regjeringens planer om å åpne for forsendelse av reseptbelagte legemidler.

Apotekene kan allerede i dag sende reseptfrie legemidler til kunder over hele landet. I distrikts-Norge sendes også reseptpliktige legemidler.

– Tilsending av legemidler er ikke nytt, men nå normaliseres det som tidligere har vært en unntaksløsning for folk i distriktene. Det gjør at vi foreslår noen innstramminger som skal sørge for at legemidlene kommer frem til riktig person i god tilstand, sier Jørgen Huse ved avdeling for tilsyn i Statens legemiddelverk (SLV).

Ikke aldersgrense i butikk
SLV foreslår blant annet at det innføres 18 års aldersgrense for nettapotek-handel når det gjelder reseptfrie legemidler. Det vil si at en 17-åring kan kjøpe paracet i fysiske apotek, men ikke på nett eller i dagligvarebutikk.

– På apotek ekspederes man av helsepersonell som gjør en forsvarlighetsvurdering i hvert enkelt tilfelle. Aldersgrensen er begrunnet i behov for beskyttelse når fagpersonale ikke er tilgjengelig for vurdering i kjøpsøyeblikket, sier Huse.

Til sammen foreslår SLV 11 regelverksendringer. Ett av kravene er at apotekene skal sikre nødvendig sporbarhet i forsendelsene samt at «fast forsendelsesmåte skal være vurdert og kvalifisert».

Krever gode rutiner
– Vi strammer inn noe i forhold til gjeldende lovgivning, men de som har drevet god forsendelsespraksis vil allerede ha ivaretatt disse kravene som vi nå foreslår. Vi strammer inn fordi vi gjennom tilsyn har avdekket at noen apotek har dårlige forsendelsesrutiner, blant annet i forhold til kjølig oppbevaring av legemidler som krever det eller å unngå frost for legemidler som ikke må fryse, sier Huse.

– Apotekene må velge transportør med omhu, og ikke overlate til tilfeldighetene hva som skjer med legemidlene under transport, sier Huse.

Videre skal det dokumenteres at rett person har mottatt legemidlene ved utlevering. SLV overlater til bransjen selv å finne gode løsninger, men understreker at utlevering til postkasse vurderes som uforsvarlig dersom postkassen er ulåst eller utendørs.

Samme krav til veiledning
I fysiske apotek vil pasienten kunne få informasjon og teknisk demonstrasjon av legemidlet, så også her reiser nettapotek en utfordring.

– Apotekene må ivareta grunnkravet i apotekloven om veiledningsplikten enten kunder kjøper i butikken eller via nett, understreker Huse.

Mer ustrakt elektronisk samhandling i form av instruksjonsvideoer, videosamtaler og informasjon på internett eller apper kan oppfylle dette kravet. SLV ønsker samtidig å forskriftsfeste et krav om at apoteket må opplyse kunden om hvordan apotekpersonale kan nås ved spørsmål.  

– En svakhet i dag er at apotekpersonell ikke er lett å få tak i, sier Huse.

Apotekforeningen: Solid utredning
Helsedepartementet vil etter hvert sende forslagene ut på høring. SLV venter blant annet diskusjon rundt forslaget om at apotek kan velge å avstå fra å sende ut varer dersom de synes forsendelsen blir for komplisert.

– Overordnet mener vi Legemiddelverket har levert en solid og balansert utredning til Helsedepartementet. Det er for tidlig å gi en vurdering av de enkelte detaljene, men hovedinntrykket er at hensynet til trygg og forsvarlig forsendelse vil bli godt ivaretatt, sier kommunikasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen.

– For apotekbransjen er det viktig at kunden sikres tilgang til god informasjon og rådgivning, også om de handler legemidlene sine fra nettapotek. Vi tror Legemiddelverkets forslag i hovedsak vil ivareta dette. Vi regner med at forslagene til forskriftsendringer blir sendt på høring ganske snart, og da vil apotekbransjen gi mer detaljerte innspill til de nye reglene for forsendelse av legemidler.

Usikkert omfang
Ifølge SLV er det usikkert hvor stort omfanget av netthandel med legemidler vil bli. Det vises til at utbredelsen raskt vil kunne nå samme omfang som i Tyskland, der netthandelen dag utgjør cirka tre prosent av apotekenes totale omsetning.

Det understrekes at netthandel bare skal drives fra apotek som allerede er i drift som fysisk tilgjengelige apotek. Økt omfang av netthandel med legemidler kan resultere i nedlegging av mindre distriktsapotek, ifølge SLVs analyse.

Powered by Labrador CMS