Slik vurderer Ap helsebudsjettet

– Høyre-nestleder Bent Høie har fått mer gjennomslag i regjeringen enn helseminister Bent Høie, sier Aps Torgeir Micaelsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, Torgeir Micaelsen. Foto: Rune Thorstein

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, bruker ord som «svakt» og «absurd» om forslaget til neste års statsbudsjett.
– Alvorlig for sykehusene
Arbeiderpartiet mener økningen til sykehusene bare er på 1,7 milliarder kroner for neste år, og ikke to milliarder, slik budsjettforslaget legger opp til.
Arbeiderpartiet har altså kommet frem til et annet tall, og Micaelsen forklarer dette slik:
– Regjeringen foreslår realvekst for spesialisthelsetjenesten med bare 1,1 prosent.  Til sammenligning var gjennomsnittlig årlig realvekst 2,0 prosent i perioden 2005-2013, sier Micaelsen.
Les også: Helseministeren: - Vi ligger 700 millioner fra målet
 
Han mener realveksten til sykehusene er mindre enn det som er departementets eget anslag på økningen som kreves for å imøtekomme at man blir flere eldre her i landet:
 – Demografisk utvikling tilsier en økning på en og en halv prosent.  Noe av dette kan forklares med lavere investeringer i bygg neste år, men dette er likevel alvorlig for sykehusene.
 
Sykehusbudsjettet øker i følge Helse og omsorgsdepartementet med to milliarder kroner i 2015, sammenlignet med en økning på 2,7 milliarder i 2014. Det reelle tallet for veksten for neste år er imidlertid lavere, mener Micaelsen: 
Må trekke fra
 – Det må trekkes fra 150 millioner til fritt behandlingsvalg, 110 millioner til behandling med føflekkreftmedisinen ipilimumab, 20 millioner for å kompensere fjernet støtte til revmatologi-medisiner, 20 millioner til ME-sentre og ni millioner kroner til omskjæring av gutter.
– Økningen blir dermed under 1,7 milliarder kroner - hvorav 30 millioner skal dekkes ved at pasienter skal betale mer hvis de glemmer eller kommer for sent til legetimen, hevder Micaelsen.
 
–  Av denne økningen på 1,7 milliarder skal det dekkes 200 rusbehandlingsplasser; 1,6 millioner per år per plass - som hadde halvårseffekt i 2014 med helårseffekt i 2015. Det vil si en økt kostnad på rundt 150 millioner kroner, som ikke er bevilget særskilt - men som prioriteres særskilt innen rammen, sier han.
 
- Absurd
– Det absurde med regjeringens prioriteringer kommer godt frem når man sammenligner forslagene til skattekutt med forslag til sykehusbudsjett, sier han og viser til tall fra Statistisk sentralbyrå .Her kommer det frem at den rikeste prosenten av befolkningen får like mye utbetalt i skattekutt som veksten i sykehusbudsjett for 2015. 
– Her har med andre ord Høyre-nestleder Bent Høie fått mer gjennomslag i regjeringen enn helseminister Bent Høie.
- Kunne brukt pengene annerledes
Micaelsen sier Arbeiderpartiet nå kommer til å synliggjøre, gjennom forslag i Stortinget, hvordan det økte økonomiske handlingsrommet til regjeringen kunne vært brukt i stedet:
 – Mer penger til pasientbehandling, økte investeringer i moderne bygg og utstyr, kveldsåpne poliklinikker og flere turnusplasser til utdanning av morgendagens spesialister er stikkord her, sier han-

Powered by Labrador CMS