Psykiaterne vil ha dokumentasjon på vekst

Norsk psykiatrisk forening er fornøyd med kravet om større vekst innen rusbehandling og psykisk helsevern enn i somatikken, men er skeptiske til om veksten blir realisert.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Vi er fornøyd med at aktiviteten i rus og psykisk helsevern som i fjor skal ha større årlig vekst enn somatikken i spesialisthelsetjenesten. Det er et positivt signal. Men jeg ønsker at helseforetakene må vise at det faktisk blir sånn. Det er ingen selvfølge at rus og psykisk helsevern blir prioritert, sier nestleder Tordis Sørensen Høifødt i Norsk psykiatrisk forening til Dagens Medisin.
Frie midler
Hun legger til at det også er positivt at kommunene styrkes med økte midler, men er usikker på om pengene blir brukt riktig.
– Vi har sett før at når det ikke er tilstrekkelig øremerking, er det vanskelig å vite hvordan kommunene bruker pengene. Jeg føler meg ikke helt sikker på at de frie midlene blir brukt riktig, kommenterer Høifødt, som er overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge.
Mer sammensatt
– I hvilken grad har du tro på at ventelistene for behandling vil reduseres?
– Fritt behandlingsvalg er vel et tiltak for å minske køene. Men dette med ventelister er komplisert. Innenfor deler av somatikken er det lettere å få en behandling et annet sted, og det kan fungere bra. I psykisk helsevern er det mer sammensatt, hvor de fleste skal ha en relasjon som går over tid. I deler av landet, som er i Troms og i Finnmark, er det lite private tjenester. Det er de offentlige helsetjenestene innen psykisk helsevern som bærer det meste, og i store deler av landet er det å styrke og bevare det offentlige viktig.
Ressurskrevende grupper
Sørens Høifødt påpeker også behovet for å styrke tilbudet til personer med langvarige og sammensatte behov.
– Dette er grupper som trenger mye ressurser. Vi psykiatere er bekymret for at disse ikke får det de trenger på sykehusnivå, etter flere år med desentralisering og nedbygging av institusjoner. Det er ingenting i statsbudsjettet som sier at antallet sykehussenger skal opprettholdes. Vi ser en utfordring i den tunge psykiatrien og hos dem med store behov. Mange av dem som får behandling i kommunene i dag, trenger også hjelp i spesialisthelsetjenesten. Men fordi sengeplassene er veldig redusert, går disse pasientene ofte ut og inn av sykehus.

Powered by Labrador CMS