Mener 200 sykehus-dødsfall kunne vært unngått

Ny studie ved Universitetet i Bergen viser at 200 sykehusdødsfall på grunn av pasientskader kunne ha vært unngått.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

NYE TALL: Professor Hans Flaatten fant mye lavere enn tall på dødsfall som kunne vært unngått da han og kolleger undersøkte alle dødsfall i Helse Bergen. Foto: Kristine Askvik

I  2010 gjennomførte Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten en kartlegging der det ble slått fast at 4723 pasienter på sykehus døde som følge av pasientskader.
Kunnskapssenteret uttalte til VG at trolig halvparten av dødsfallene kunne ha vært unngått med bedre rutiner, bedre hygiene, og høyere prioritering av pasientsikkerhet.
Nå har forskere i Bergen beregnet at antallet dødsfall grunnet pasientskader trolig er lavere – og at antall dødsfall som kunne ha vært unngått, er betydelig lavere enn halvparten av cirka 4700.
Metoden
For å komme frem til tallene i Kunnskapssenterets rapport, ble det brukt metoden Global Trigger Tool (GTT).

GTT går ut på at man undersøker et tilfeldig utvalg innleggelser etter bestemte kriterier for å finne frem til avvik som har oppstått under behandlingen. Man søker i journalene etter såkalte «triggere».  Sykepleiere undersøker så om pasientskaden oppsto ved sykehusoppholdet og deretter kvalitetssikres vurderingen av en lege.

– Deretter generaliserte man dette tallet og brukte det nasjonalt. Vi var kritiske til denne fremgangsmåten for å finne avvik relatert til dødsfall. Klinikere kjente seg ikke igjen i bildet. Det blir mer riktig om man undersøker alle dødsfall, sier professor Hans Flaatten ved Universitetet i Bergen og overlege ved intensivavdelingen ved Haukeland Universitetssjukehus.
Les også: Hvor mange pasienter "tar" vi livet av.

Undersøkte 1186 dødsfall
For å undersøke dette startet Flaatten og kolleger en gjennomgang av alle dødsfall ved sykehusene i Helse Bergen i 2011. Det var totalt 59.605 registrerte pasienter i helseforetaket i løpet av det året, 1186 døde på sykehuset. 290 av dødsfallene var plutselige eller uventede dødsfall. 220 av disse igjen var naturlige dødsfall.

– Vi kom frem til at det var 70 uventede og unaturlige dødsfall i løpet av ett år. Dette tilsvarte 5,9 prosent. Av disse kom vi frem til at 16 tillfeller, tilsvarende 1,3 prosent, hadde kunnet blitt forbygget, sier Flaatten. 

Tallene fra studien ble lagt frem under den nordiske konferansen om pasientsikkerhet i Stavanger i begynnelsen av oktober. Studien er foreløpig ikke publisert.

Flaatten understreker at de nye funnene er langt fra resultatene som ble funnet i studien som ble gjennomført av Kunnskapssenteret og gjengitt  i VG av daværende helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen.
Les også: Hvor mange skades i norske sykehus?

– Upresist verktøy
– Departementet bør innrømme at de har tatt feil ved å bruke de tallene. GTT skiller ikke mellom skader som er uunngåelige og skader som kunne vært unngått. Sammenlignet med våre resultater ser det ut som bruk av GTT er et upresist verktøy for å avdekke dødsfall forårsaket av feil eller uønskede hendelser, sier Flaatten. 

Selv om den nye studien fra Bergen viser at det er færre som dør som følge av feil eller uønskede hendelser ved sykehus, er det ikke slik at det ikke skjer. Hvis man generaliserer tallene fra Helse Bergen til å gjelde hele Norge, vil man komme frem til at 400-500 dødsfall kan være knyttet til slike hendelser årlig, ifølge Flaatten. Hvis man tar utgangspunkt i prosenten 1,3 utgjorde dette i underkant av 200 dødsfall ved alle sykehus i Norge i 2010. 

– Det er fortsatt for altfor mange, sier Flaatten.

Endret praksis
Etter 2011 gikk Pasientsikkerhetskampanjen bort fra å bruke de konkrete tallene som kom frem i GTT-undersøkelsen når det gjaldt dødsfall som kunne vært unngått.

Kommunikasjonsrådgiver i Pasientsikkerhetskampanjen henviser til «Rapport for Nasjonal Journalundersøkelse med Global Trigger Tool i Norge 2012» på spørsmål om hvordan disse tallene brukes i dag.

I rapporten står det at «legers vurdering av om en skade bidro til pasientens død er usikre og vanskelige å reprodusere. På bakgrunn av dette har pasientsikkerhetskampanjens fagråd frarådet å beregne andel pasienter som dør som følge av skade, før man har utviklet en bedre metodikk som gir sikrere vurderinger av denne sammenhengen».

Ønsker kunnskap om flere journaler
Videre står det i rapporten at Pasientsikkerhetskampanjen «har oppmuntret helseforetakene til å øke antall journaler som undersøkes ved hvert helseforetak, for å forbedre mulighetene til å analysere hvordan skadene er fordelt på skadetyper. Da vil forebyggende tiltak kunne tilpasses bedre til lokale behov».

Powered by Labrador CMS