– Innfører tiltak som fagmiljø har sablet ned

Helseøkonom Jon Magnussen synes det er «interessant» at Høie innfører fritt behandlingsvalg tross faglig motstand.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Professor ved NTNU Jon Magnussen. Foto: Rune Thorstein

I statsbudsjettet for 2015 sier regjeringen at de skal styrke pasientbehandlingen med to milliarder kroner. Dette er én milliard mindre enn lovet, raser president i Legeforeningen, Hege Gjessing.

– Det er et ganske stramt budsjett for spesialisthelsetjenesten, kommenterer professor i helseøkonomi Jon Magnussen ved NTNU.

Les også: Høie er 700 millioner bak løftene

Kritisk til fritt behandlingsvalg
– I den grad det er en profil på budsjettet, er det rettet mot det regjeringen har sagt; nemlig satsing på rus- og psykiatri, og fritt behandlingsvalg. Det kan diskuteres om økningen er sterk nok, den er mindre enn jeg trodde, sier Magnussen.

150 millioner kroner er satt av til fritt behandlingsvalg i spesialisthelsetjenesten, som skal innføres innen rus og psykiatri neste år.

– Fritt behandlingsvalg er et forslag som er sablet ned av fagmiljøene. Likevel trekker Høie på skuldrene og innfører det. Hvorfor bruke tid på høring da? spør Magnussen, som synes bevilgningen derfor er «interessant».

Stor byråkratipost
Helseøkonomiprofessoren er også overrasket over at det i tillegg til de 150 millionene er satt av hele 20 millioner kroner til administrative utgifter tilknyttet fritt behandlingsvalg.

– Det er over 15 prosent av det som totalt bevilges til formålet, og en relativt høyere administrasjonsandel enn det som er vanlig, påpeker han.

– Ser vi en tydelig Høyre og Frp-politikk i dette statsbudsjettet?

– Nei, det er små reelle forskjeller i helsepolitikk hos denne regjeringen sammenlignet med den forrige. Budsjettet fortsetter i samme tradisjon, unntaket er fritt behandlingsvalg. Men fordi det er en snakk om en begrenset pasientgruppe vil det ikke føre til en revolusjon i helsevesenet, sier han.

Lite konkret om HelseOmsorg21
Magnussen satt i en av ekspertgruppene som har arbeidet med HelseOmsorg21, en forskningsstrategi for det kommende århundret. I rapporten, som ble levert rett før sommeren, foreslås en rekke tiltak. Magnussen er skuffet over manglende tiltak i budsjettet.

– Departementet bruker én side på å si at «dette skal vi se på videre» uten å komme med mer aktive formuleringer om hva de vil komme tilbake til.

Han er derimot svært positiv til at det foreslås 30 millioner kroner til utvikling av helseregister for kommunale helse- og omsorgstjenester.

– Det er gledelig. Men ubalansen mellom kommunene og spesialisthelsetjenesten når det gjelder forskning, blir ikke rettet opp i dette budsjettet. Jeg savner noen klarere antydninger i den retning.

– Som ventet
Professor John-Arne Røttingen, som ledet arbeidet med HelseOmsorg21, sier han ikke hadde forventet konkrete satsinger i dette budsjettet.

– Det er veldig positivt at både Helse- og omsorgsdepartementets fagproposisjon og langtidsplanen for forskning omtaler HelseOmsorg21 bredt. Det er et godt utgangspunkt for implementering. Fordi rapporten ble levert rett før sommeren, da statsbudsjettet i stor grad var ferdig, hadde jeg ikke forventet konkrete satsinger i dette budsjettet – men til neste år, sier han.

Har du innspill til statsbudsjettet? Kontakt redaksjonen.
Si din mening om årets statsbudsjett i kommentarfeltet.

Powered by Labrador CMS