Sykehjemslege savner farmasøytene

– Jeg skulle ønske vi kunne hatt faste farmasøyter som vi kunne gjøre regelmessige legemiddelgjennomganger sammen med, sier sykehjemslege Eva Røkke Nybø etter avsluttet prosjekt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

PROSJEKTSLUTT: – Det er ikke bevilget ressurser til å fortsette samarbeidet mellom lege og farmasøyt på samme måte, sier sykehjemslege Eva Røkke Nybø.

Sykehjemsetaten i Oslo kommune har utført et legemiddelhåndteringsprosjekt i løpet av 2012-2014, med strukturert gjennomgang av pasientenes medisinlister der sykepleier, lege og farmasøyt har jobbet sammen.
Prosjektet er nå avsluttet. Sykehjemslege Eva Røkke Nybø ved Kingosgate bo- og rehabiliteringssenter i Oslo skulle gjerne sett at det hadde fortsatt.
Minst årlig gjennomgang
– Det er ikke bevilget ressurser til å fortsette samarbeidet mellom lege og farmasøyt på samme måte. Jeg skulle ønske vi kunne hatt faste farmasøyter som vi kunne gjøre regelmessige legemiddelgjennomganger sammen med.
Hos langtidspasienter hadde det vært hensiktsmessig med i hvert fall en årlig gjennomgang av legemidler, sier Eva Røkke Nybø til Dagens Medisin.
Hun mener kvaliteten blir bedre med farmasøytsamarbeid.
Ikke opplevd profesjonsstrid
Farmasøyt Solrun Elvik jobbet i Apotek 1 i løpet av prosjektet, hvor farmasøytene foretok legemiddelgjennomgang og ga opplæring i hvordan de kan gjennomføres.
– Jeg synes dette var veldig verdifullt og skulle gjerne ha fortsatt dette arbeidet, sier Elvik.
– Har du opplevd profesjonsstrid?
– Jeg har ikke opplevd det. Når vi lærer hverandre å kjenne, finner vi naturlig våre kjerneområder. Det har vært viktig å kommunisere at det ikke er kontroll som er hensikten. Vårt fokus er å bidra i arbeidet med å avdekke, løse eller forebygge legemiddelrelaterte problemer, og vi fungerer som legens rådgiver.
Samarbeid mellom leger og farmasøyter er bra, og det blir enda bedre når også sykepleierne trekkes med, sier Elvik, som nå er ansatt i Helsedirektoratets sekretariat for pasientsikkerhetsprogrammet.

Powered by Labrador CMS