Når frem til legene med eget opplegg

- Det er ikke nok å lage retningslinjer for å implementere anbefalingene, mener overlege Roar Dyrkorn ved St. Olavs Hospital. Sykehuset har undervist 1200 allmennleger på legekontor gjennom eget opplegg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/DIAKONHJEMMET SYKEHUS: Roar Dyrkorn, spesialist i allmennmedisin og i klinisk farmakologi og overlege ved Avdeling for klinisk farmakologi ved St. Olavs Hospital, snakket om Academic Detailing på DM Arena fagmøte om riktig legemiddelbruk mandag ettermiddag.
Academic Detailing er kunnskapsbasert opplegg for undervisnings- og oppdateringsvisitter. Metoden brukes i Australia, USA, Kanada, India og Brasil.
I Norge er prosjektet som baserer seg på metoden initiert av Avdeling for klinisk farmakologi ved St. Olavs Hospital, som en service for fastlegene. Målet er å være et supplement til informasjon fra legemiddelindustrien.
Stor etterspørsel
Fastlegene får besøk av cirka 20-30 minutters varighet på legekontoret, og informeres muntlig og skriftlig om et terapiområde.
- Ikke ulikt slikt legemiddelindustrien informerer legene i dag, sier Dyrkorn.
Hittil har 1200 allmennleger og 1000 medarbeidere på legekontor, sykepleiere og annet helsepersonell fått slik undervisning.
- Det er stor etterspørsel blant leger og annet helsepersonell etter kompetanseheving på legemidler. Noen har kalt det et retningslinjehelvete. Det er ikke nok å lage retningslinjer for å implementere anbefalingene, mener Dyrkorn, som legger til at Academic Detailing er ett av flere mulige tiltak
Lønnsomt
Erfaringer fra Australia viser at åtte av ti leger som har hatt slike besøk, fortsetter med tre årlige besøk.
Selskapet DeLoite har beregnet at for hver investerte dollar, spares 9 dollar gjennom blant annet færre legemiddelbivirkninger og færre sykehusinnleggelser.
Foreslår som pilotprosjekt
Seniorrådgiver Gunn Fredriksen i Helsedirektoratet snakket i sitt innlegg om direktoratets innspill til ny legemiddelmelding. Hun trakk frem Academic Detailing som ett av mange gode tiltak for sikrere og bedre legemiddelbruk.
- Helsedirektoratet anbefaler at det igangsettes en pilot på Academic Detailing, sa Fredriksen.
Dyrkorn var glad for å høre dette:
- Dere kan jo spørre oss om vi kan tenke oss å være arnested for dette i Norge. Og da er jo svaret ja, sa Dyrkorn med et smil.

Powered by Labrador CMS