Hever bagatellgrensen til 25 millioner

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet som legges frem onsdag, å heve den såkalte bagatellgrensen fra 5 til 25 millioner kroner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det melder VG mandag. I dag er bagatellgrensen på 5 millioner, et beløp som i mange år har vært uendret – og som mange har ment burde heves betraktelig. Nå foreslår regjeringen å heve grensen til 25 millioner kroner.
Det er ingen bagatell, men en stor sak, uttaler helseminister Bent Høie til VG.
Bagatellgrensen betyr at legemidler som det søkes om blå reseptrefusjon for, ikke må overstige kostnader på 5 millioner kroner årlig det femte refusjonsåret for at refusjonen kan vedtas av Legemiddelverket.
Vil koste 20 millioner
Hvis kostnadene overstiger denne såkalte bagatellgrensen, sendes refusjonssøknaden til Helse- og omsorgsdepartementet.
Ifølge VG er det er beregnet at endringen vil koste staten rundt 20 millioner kroner neste år. Blant annet vil flere legemidler for diabetes nå falle inn under bagatellgrensen
Ville ha grense på 50 millioner
Allerede i 2005 gikk et flertall i Stortinget inn for å heve bagatellgrensen, men beløpet har altså vært på 5 millioner siden da.
I 2012 uttalte stortingsrepresentant Per Arne Olsen (FrP) til Dagens Medisin at han ville ha en bagatellgrense på 50 millioner – og senere fjerne hele ordningen hvis partiet kom i regjering.
Under konferansen «Helse og fremtid 2014» i Oslo i februar i år sa Harald Nesvik (Frp), medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité, at det ville bli en vesentlig endring, enten i Legemiddelmeldingen våren 2015 eller i statsbudsjettet for 2015.
– Bagatellgrensen er for lav og til hinder for at vi får på plass de mest innovative legemidlene, sa Nesvik, men ville ikke si noe om beløpet.

Powered by Labrador CMS