Fant forskjell mellom original- og kopimedisin

Et kopilegemiddel av et immundempende legemiddel viste høyere medikamentkonsentrasjon i blodet hos eldre nyretransplanterte pasienter enn originalmedisinen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det kommer frem i doktoravhandlingen til stipendiat Ida Robertsen på Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO). Hun disputerte fredag 26. september.
Maner til varsomhet
En av studiene til Robertsen, publisert i augustutgaven av Transplantation, har sammenlignet et kopilegemiddel (generika) av det immundempende legemidlet takrolimus (Prograf) med selve originalmedikamentet.
Hun fant at generika, målt ved mengden legemiddel i blodet (serumkonsentrasjon) ikke var likeverdig originallegemiddelet hos nyretransplanterte pasienter over 60 år.  

De som fikk generika hadde høyere nivåer av takrolimus i blodet sammenlignet med originalpreparatet.
– Siden høye nivåer av immundempende legemidler i blod er forbundet med alvorlige langtids bivirkninger, bør kopimedisinen av takrolimus brukes med stor varsomhet hos eldre nyretransplanterte pasienter, uttaler Ida Robertsen i pressemeldingen fra Universitetet i Oslo.
Individuell tilpasning
Serumkonsentrasjonen varierer fra pasient til pasient, og konsentrasjonen av ulike legemidler hos en og samme pasient vil også variere.

– En individuelt tilpasset dosering er av viktig for å oppnå optimal behandling i denne pasientgruppen, sier Robertsen.

Avhandlingen omfatter flere ulike studier på serumkonsentrasjon ved ulike legemidler hos nyretransplanterte. En av studiene har målt hvor mye immundempende legemidler som finnes i hvite blodceller – hvor disse legemidlene har sitt virkested – og resultatene kan bidra til å utvikle metoder for individuell tilpasning av immundempende behandling.
Statiner
En av bivirkningene ved immundempende legemidler er forhøyede kolesterolverdier. De fleste nyretransplanterte får derfor kolesterolsenkende medisiner, som regel fluvastatin.  

For nyretransplanterte som behandles med det immundempende legemidlet everolimus har det ifølge Robertsen vært utfordrende å få god nok kolesterolsenkning med fluvastatin alene.

En av flere studier i doktoravhandlingen har sett på effekten av rosuvastatin (Crestor) og fluvastatin (Lescol) hos nyretransplanterte som ble behandlet med det immundempenede legemiddel everolimus (Certican).

Funnene, som ble publisert i Transplantation i juni år viste signifikant reduksjon av LDL-kolesterol og totalkolesterol med 20 mg rosuvastatin daglig, sammenlignet med 80 mg fluvastatin Blodprøvene ble tatt ved oppfølging etter én måned.

Rosuvastatin så ut til å være like trygg behandling som fluvastatin, og det var ingen interaksjon mellom rosuvastatin og everolimus.

Studiene i doktorarbeidet er utført i samarbeid med Transplantasjonsmedisinsk avdeling ved OUS Rikshospitalet.

Powered by Labrador CMS