Bedre behandling og trygghet - sammen med pasienten!

Vi må gjøre pasientene bedre rustet til å mestre legemiddelbruken sin. Egen oppfølging av effekt og bivirkninger, opplæring i legemiddelbruk og mestring av sykdom vil være sentrale elementer for å sikre riktig legemiddelbruk.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Cecilie Brein-Karlsen (FrP), statssekretær i Helse og omsorgsdepartementet
RIKTIG LEGEMIDDELBRUK redder liv. Feil bruk og manglende informasjon til pasientene gir dårligere behandling. Riktig bruk av legemidler vil være et viktig tema i den nye stortingsmeldingen om legemidler. Dette vil forbedre behandlingskvaliteten og øke pasientsikkerheten.
3,5 millioner nordmenn hentet ut minst ett reseptpliktig legemiddel fra apotek i 2013. Over 90 prosent av befolkningen på over 65 år bruker minst et reseptpliktig legemiddel, og over halvparten av dem får utlevert mer enn fem legemidler.
Den forrige legemiddelmeldingen ble lagt frem i 2005 og handlet i stor grad om refusjonsordningene, prisregulering og apotekloven. Når regjeringen skal legge frem en ny legemiddelmelding i 2015, vil vi rette større oppmerksomhet mot riktig bruk av legemidler, pasientsikkerhet, å sikre pasientene rask tilgang til nye og effektive legemidler samt forskning, innovasjon og næringsutvikling.
1000 DØR ÅRLIG. Flere studier viser at det forekommer legemiddelrelaterte utfordringer i alle deler av helsetjenesten. Pasientsikkerhetskampanjen viste at tolv prosent av pasientskadene skyldes feil legemiddelbruk. Dette kan være resultat av at pasienten bruker unødvendig mange legemidler, får for høye eller lave doser - eller uheldige kombinasjoner av legemidler.
God og riktig legemiddelbruk er viktig for god pasientbehandling. Feil bruk kan for den enkelte gi alvorlige bivirkninger og i verste fall dødsfall. Det er anslått at 1000 mennesker dør årlig i Norge som følge av bivirkninger og uheldig bruk av legemidler. For samfunnet fører det til dårlig ressursutnyttelse og betydelige ekstra kostnader tilknyttet for eksempel sykefravær og sykehusinnleggelser. Derfor vil riktig bruk av legemidler være et viktig tema i den nye stortingsmeldingen.
PÅ RIKTIG KURS. For at behandlingen skal virke, må legen stille riktig diagnose og velge riktig behandling. Grundigere medisinske utredninger, legemiddelgjennomganger, oppdaterte legemiddellister og god oppfølging av pasienter med flere sykdommer vil redusere omfanget av bivirkninger og andre legemiddelrelaterte problemer.
I januar i år ble det nasjonale pasientsikkerhetsprogrammet etablert. Formålet er å videreutvikle pasientsikkerhetsarbeidet for å redusere pasientskader i primær- og spesialisthelsetjenesten.
Tre av programmets innsatsområder omhandler riktig bruk av legemidler. De nasjonale pasientskadetallene viser en positiv trend noe som kan indikere at vi er på rett vei.
MER MAKT TIL PASIENTEN. For dårlig informasjon til pasienten er en viktig årsak til feil bruk av legemidler. Informasjonen må bli bedre for å bedre behandlingskvalitet og øke pasientsikkerheten.
I vår hadde vi besøk av ungdommer fra Psykiatriproffene i departementet. De fortalte om medisinering uten noen form for informasjon: «Vi blir usikre når vi ikke vet. Da vet vi ikke hva som skjer med oss og rundt oss. Og hvis vi ikke får informasjon, finner vi det selv på nettet. Da blir vi redde», fortalte en ung gutt. Han viste oss at manglende informasjon gir manglende mestring.
Vi må gjøre pasientene bedre rustet til å mestre legemiddelbruken sin, som en del av å mestre livet med sykdom. Både i Norge og internasjonalt etterspør pasienter i økende grad deltakelse i beslutninger som gjelder egen helse og sykdom.
Pasientens egen oppfølging av effekt og bivirkninger, opplæring i legemiddelbruk og mestring av sykdom vil være sentrale elementer for å sikre riktig legemiddelbruk.
SAMVALG. Vi har gitt Kontaktpunktet for tverretatlig legemiddelinformasjon i oppdrag å utrede legemiddelinformasjon til forskriver og pasient. Dette inkluderer å vurdere verktøy som kan hjelpe legen med å ta riktige beslutninger i uoversiktlige problemstillinger, som for eksempel å velge riktig legemiddelbehandling til den enkelte pasient.
For vi ser at også helsepersonell trenger lettere tilgjengelig og bedre informasjon. Det forskrives feil legemidler, for mange eller for få legemidler, uheldige kombinasjoner eller feil doseringer.
Et annet verktøy er samvalg, der pasient og fagperson sammen får frem den kunnskapen som er relevant for beslutningen, samtidig som pasienten får støtte til å bli klar over egne prioriteringer. Pasient og helsepersonell tar så beslutningen om behandling sammen. Dette kan øke etterlevelsen av behandlingen. Helsedirektoratet har fått i oppdrag å utrede etterlevelse og hvilke verktøy som kan bedre pasienters etterlevelse av legemiddelbehandling.
FORSKNING OG INNOVASJON. Det utvikles stadig nye og mer effektive legemidler. Særlig innenfor kreftlegemidler er det en rivende utvikling. Dette gir muligheter til bedre behandling.
Regjeringen har som mål å sikre pasientene rask tilgang til nye og effektive legemidler. I meldingen vil vi beskrive ulike virkemidler for å oppnå dette. Sentrale virkemidler kan være refusjonssystemet, systemet for innføring av nye metoder i spesialisthelsetjenesten - og utvikling av et system hvor finansieringsansvaret i større grad følger forskrivingsansvaret.
Bedre og mer treffsikre legemidler hjelper ikke bare mennesker til å bli friske. Det gjør det også lettere å leve med sykdommen for dem som ikke kan bli friske. Når det utvikles mer skånsomme metoder, gjør det ikke bare behandlingen bedre. Det sørger også for at møtet med helsetjenesten blir mindre belastende for dem som lever med sykdom over tid.
Derfor vil vi vurdere virkemidler som stimulerer til mer forskning, innovasjon og næringsutvikling i legemiddelindustrien.

Se også:


Kronikk og debatt, Dagens Medisin 16/2014

Powered by Labrador CMS