Foto: Colourbox

Lungeleger vil ha regulert e-sigarettbruk

Uregulert bruk av e-sigaretter er ikke noe lungeleger går inn for, ifølge en uttalelse fra den europeiske lungeforeningen. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

SKEPTISK: Lungelege Sjur Humerfelt mener det er lurt å være skeptisk til e-sigarettbruk. Foto: Vidar Sandnes

European Respiratory Society (ERS) holdt sin årlige konferanse forrige uke i München. Kongressen samlet 22.000 deltagere, som alle fikk presentert flere studier på e-sigaretter, skriver svenske Läkemedelsvärlden.
Studiene som ble lagt frem viste blant annet en sammenheng mellom e-sigaretter og astma og emfysem hos rotter, at e-sigaretter forsårsaker samme forandringer i lungeceller som er sett ved vanlige sigaretter. Samtidig viste undersøkelser at e-sigaretter kan være effektivt som røykeslutt.
Maner til forsiktighet
Lungelege Sjur Humerfelt er styremedlem i Norsk forening for lungemedisin. Han maner til forsiktighet.
– Vi har ikke diskutert dette i foreningen ennå. Personlig tror jeg det er lurt å være skeptisk. Det trengs mer forskning for å se langtidseffekter. Det er jo nikotin i e-sigarettene, og vi vet ikke hvor skadelig bruken av e-sigaretter kan være på lengre sikt, sier Sjur Humerfelt til Dagens Medisin.
Han er avtalespesialist ved KAL-klinikken i Oslo.
Støtter WHO-rapport
I en uttalelse skriver ERS at de stiller seg bak WHOs rapport, som konkluderer med at bruken av e-sigaretter må skje innenfor strengt regulerte rammer, blant annet for å hindre at barn, unge mennesker og ikke-røykere begynner å røyke e-sigaretter.
ERS understrekes også behovet for flere uavhengige studier for å få større klarhet i mulige fordeler og risiko ved bruk av e-sigaretter.
Utredning klar neste år

I Norge er det ikke lov å importere eller selge nikotinholdige e-sigaretter, men det er ikke noe lovforbud mot å røyke – også på serveringssteder og andre offentlige plasser.
Les også: HOD glemte å forby e-sigaretter innendørs
Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har i år satt i gang utredning av mulige regelverksendringer og vil da også vurdere om salg av nikotinholdige e-sigaretter skal tillates i Norge.
Utredningen forventes å være klar i begynnelsen av 2015, opplyser HOD til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS