– Må løfte overbehandling til et høyere plan

– Hver enkelt lege kan ikke ha eneansvar for å gjøre noe med overbehandlingen, sier allmennlege Guri Svendsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Allmennlege Guri Svendsen er en av mange norske leger på konferansen om overbehandling og overdiagnostikk denne uken. Foto: Anne Grete Storvik

OXFORD: Overbehandlingskonferansen Preventing Overdiagnosis 2014 arrangeres i Oxford denne uken.
Frykten på legekontoret
Mandag morgen ønsket redaktør i medarrangøren British Medical Journal (BMJ), Fiona Godlee, velkommen til over 400 deltakere fra 15 land.
Også mange norske allmennleger og forskere følger konferansen.
Den britiske, internasjonalt kjente allmennlegen Iona Heath viste til frykten som er tilstede på legekontoret.
– Pasientene trenger modige leger
– Vi er alle her fordi vi er bekymret for at vi gjør noe galt; at vi gjør skade ved å forsøke å gjøre noe bra, sa Heath som sa at legene er hjelpeløse mot økende omfang av overbehandling:
– Pasientene trenger modige leger. Leger er redde hver dag for å gjøre feil, overse en diagnose – og redde for å bli hengt ut offentlig i media. Pasienter gir næring til legers frykt – og omvendt, sa Heath.
Kamp mot vindmøller
Guri Svendsen, allmennlege på Ryen i Oslo, kaller dette «en kamp mot vindmøller»:
– Dette handler om kommunikasjon og om å bruke tid under konsultasjonen. Når det gjelder overbehandling jobber vi mot store krefter i samfunnet, og dette spørsmålet må opp til et høyere plan. Hver allmennlege kan ikke ha eneansvar om å gjøre noe med det. Derfor er en slik konferanse viktig, sier Svendsen.
Konferansen i Oxford er den andre i sitt slag, og arrangeres i samarbeid med BMJ, Bond university, conusmerreports.org, The Darthmouth Institute, CEBM og University of Oxford.

Powered by Labrador CMS