Øver seg på å flytte makt

- Vi pleier å si at vi øver oss på å flytte makt, fra fagfolk til pasienter og brukere, sier Marit Borg, som er professor i psykisk helsearbeid.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

- Se opp for prosedyrer som står i veien for samarbeid med pasienter og brukere, sier Marit Borg fra Senter for psykisk helse og rus ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Foto: Sigurd Aarvig

OSLO/HOLBERGS PLASS: Borg arbeider på Senter for psykisk helse og rus ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Hun holdt et innlegg om recovery og samarbeid om sikkerhetsnett innen psykisk helsearbeid på Pasientsikkerhetskonferansen i Oslo.
- Brukermedvirkning høres så bra ut, men er ikke lett gjennomføre. Kanskje bør vi heller snakke om samarbeid, heller enn at helsepersonell skal invitere folk til brukermedvirkning, sier hun.
En definisjon på recovery er at det skal hjelpe personen til å skape et meningsfullt og tilfredsstillende liv, slik som hun eller han selv definerer det, med eller uten symptomer og problemer som kan komme og gå.
- Vi skal forholde oss til hvordan folk selv definerer et godt og meningsfylt liv, til livssituasjonen, ikke til diagnoser, sier Borg.
Lytt til pasienten
Hennes erfaring er at når pasienter i psykisk omsorg snakker om hva som hjelper, dreier det seg ofte om enkle og dagligdagse ting som er så usynlige at fagfolk har lett for å overse dem. Bedringsprosesser er at pasienten blir lyttet til og trodd på, noe som ikke alltid har vært tilfellet innen psykisk omsorg.
- Brukererfaring en selvstyrkingsprosess og gir lærdom til helse- og omsorgstjenesten. Forskningen om brukermedvirkning har ikke så høy status, men interessen for recovery i kommunene er blitt større, sier Borg.
 Mange mener at dersom recovery tas på alvor, er det snakk om ikke mindre enn et paradigmeskifte innen psykisk omsorg og rusomsorg.
- Recovery er en personlig prosess. Personen skal få håp og tro på egne muligheter, opplevelse av mening, ta kontroll og anerkjenne at psykisk helseproblemene kun er en begrenset del av en selv. Det handler om å håndtere psykiske problemer, både personlig og sosiale, og arbeide for et godt liv sier Marit Borg, som gir følgende råd til fagpersonell:
- Se opp for prosedyrer som kommer i veien for et slikt samarbeid.

Powered by Labrador CMS