Kan avsløre risiko for Alzheimers

Professor Tormod Fladby er positiv til nye forskningsresultater som viser at en enkelt test kan avsløre Alzheimers-risiko.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er forskere ved Lunds universitet i Sverige som har funnet at en ryggmargsvæske-prøve tidlig kan avsløre risikoen for å utvikle demens.
Plakk
Studien inkluderte 156 pasienter som hadde søkt behandling for problemer med hukommelsen.
Et lavere innhold av såkalt beta-amyloid i ryggmargsvæsken vil gi økt ansamling i hjernebarken, og en mer plakk, som fører til utvikling av demens og Alzheimers.
Blant dem som har de laveste nivåene av beta-amyloid i ryggmargsvæsken rammes 90 prosent av Alzheimers innen ti år, ifølge forskerne ved Lunds universitet.
- Positivt
Avdelingssjef og professor  Tormod Fladby ved Nevroklinikken ved Akershus universitetssykehus kjenner den svenske studien, og er positiv til metoden og forskningen:
– Dette kjenner vi godt til. Vi benytter denne typen spinalvæske i diagnostikk i dag. For tiden mottar vi denne typen prøver fra hele landet til analyse, sier Fladby til Dagens Medisin.
- Fungerer i den kliniske hverdagen
Den svenske studien ledes av Oskar Hansson, hukommelsesforsker ved Lunds universitet og overlege ved universitetssykehuset i Skåne.
– Dette er den første studien som viser at testen fungerer i den kliniske hverdagen, sier Hansson, ifølge Lunds universitet.
Får klar beskjed om fremtiden
Hanssons erfaring er at de som er så bekymret at de søker hjelp for svekket hukommelse, ønsker seg en klar beskjed om hvorvidt de må forberede seg til fremtiden, eller slutte å uroe seg.

Powered by Labrador CMS