LEGER PÅ KURS: Ikke alle synes dte er like greit at leger får tellende kurs i akupunktur under Primærmedisinsk uke i oktober. Foto: Colourbox

Ut mot akupunktur-kurs for leger

– Det er uheldig at alternative behandlinger nå ser ut til å få innpass på sykehus – og at kurs i dem gir tellende poeng i ulike spesialiteter, sier lege Huge Hognestad.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er under den populære Primærmedisinsk uke (PMU) i oktober at det blant mange tellende kurs for leger også skal arrangeres tellende kurs i akupunktur.
Dette reagerer lege Huge Hognestad på.
– Pengene burde heller vært brukt på forskning
– Det er uheldig at alternative behandlinger nå ser ut til å få innpass på sykehus, og at kurs i dem gir tellende poeng i forskjellige spesialiteter. Et eksempel på det første er gynekologiske avdelinger som gir fødende tilbud om akupunktur som smertestillende behandling. Disse pengene og ressursene burde heller ha vært brukt på forskning, sier han.
– Hører ikke hjemme her
Hognestad sier at det han mener er eksperimentelle, eller alternative behandlinger, ikke hører hjemme det offentlige helsevesenet.
– Disse behandlingene, hvor man ikke har kunnet dokumentere noen effekt ut over det som kan forklares med placebo-virkning, hører ikke hjemme her. Man kan forske på dem i kontrollerte studier, og når det eventuelt viser seg at behandlingen har egen effekt, får man vurdere virkninger opp mot bivirkninger før man innlemmer behandlingsmetoden i vanlig medisinsk praksis, sier Hognestad, som for tiden er i spesialisering i kirurgi.
– Det offentlige bør ikke finansiere alternativ behandling over skatteseddelen, i og med at «alternativ» kun er et annet ord for «ikke dokumentert».
30–40 deltakere på kurs
Hognestads synspunkter er «utgått på dato», mener kongressleder for PMU, Tom Sundar.
– Jeg trodde at slike unyanserte standpunkter mot akupunkturbehandling var utgått på dato. Allerede i 1990-årene viste klinisk randomiserte studier at akupunktur fremskyndet rehabiliteringen av slagrammede og pasienter med nevrologiske spastisitetssmerter. Senere har vi fått økende dokumentasjon på effekten av akupunktur ved flere ulike tilstander, som blant andre kroniske knesmerter og korsryggsmerter, sier sundar til Dagens Medisin.
– Nevrofysiologisk forskning har vist en smertelindrende effekt på ulike nivåer i nervesystemet, og derfor blir det banalt å snakke utelukkende om en placeboeffekt. Disse påviste effektene har ført til at akupunktur har fått en legitim plass innen rehabiliteringsmedisin, postoperativ behandling og fødselshjelp.
Det er tredje gang kurset holdes under Primærmedisinsk uke. 
Ifølge Sundar har kurset vært populært, med 30–40 deltakere hver gang.

Powered by Labrador CMS