Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Søker overvektige barn

Forskere i Bergen søker overvektige barn til nytt prosjekt med fokus på å spise sunne middager. 

Publisert: 2014-08-22 — 06.00 (Oppdatert: 2015-05-09 — 08.48)
Denne artikkelen er over syv år gammel.
MANER OM MIDDAGSRO: – For mange er middagen dagens eneste sjanse til å spise grønnsaker. Det er viktig å skape ro rundt dette måltidet og prioritere det, sier forsker Oddrun Gudbrandsen ved UiB. Foto: Privat

Forskere ved Universitetet i Bergen ønsker å undersøke om hva man spiser til middag, har betydning for overvektige barns helse. 

I Norge er 15 prosent av guttene og 18 prosent av jentene i tredje klasse overvektige, viser tall fra Barnevekststudien.

Følges i 12 uker
Gjennom 12 uker skal overvektige barn i alderen 9 til 12 år bli veiledet til å spise sunne tredelte middager. Statlige kostholdsråd anbefaler en tredeling av middagen der grønnsaker, proteiner og karbohydrater utgjør tre like store deler. 

– Til nå har man målt og veid overvektige barn, men det er gjort utrolig lite forskning på barn i den forstand at man har undersøkt blodet deres og vi vet lite om helsetilstanden deres, sier forsker Oddrun Gudbrandsen ved Klinisk Institutt 1 ved Universitetet i Bergen. 

Studien er finansiert av blant andre Fiskeri - og havbruksnæringens forskningsfond og Bergens medisinske forskningsstiftelse. 

Deltakerne i studien blir veid, målt, avgir urinprøve og blodprøve totalt tre ganger i løpet av prosjektet. Foresatte til barnet deltar også på en kurskveld med kostholdsveiledning, og fyller også ut en skjema over hva barna spiser daglig. 

Skal ikke endre aktivitetsvaner
Under prosjektet er det viktig at deltakerne ikke endrer sine vaner når det gjelder fysisk aktivitet, for å kunne måle effekten av middagsendringene. Kostholdskurset motiverer også familiene til å kutte ut for eksempel brus. Familiene vil bli fulgt opp per telefon i løpet av de 12 ukene. Målet er at middagen hver eneste dag skal følge den anbefalte tredelingen. 

– Når vi har gjort lignende studier blant overvektige voksne ser vi at mange voksne ikke spiser grønnsaker i det hele tatt, og går glipp av både viktige vitaminer og mineraler. De er feilernært. Det er ikke bra. De har også til delt lavt proteinopptak, og mange spiste mye karbohydrater og fett uten å være klar det. Vi ønsker å finne ut om dette også gjelder for overvektige barn, sier Gudbrandsen. 

Den nasjonale kostholdsundersøkelsen NORKOST 3  viste at nordmenn generelt spiser mindre grønnsaker enn anbefalt. 

Søker 120 barn
Prosjektet har så langt rundt 40 barn som deltar. Gudbrandsen ønsker fire ganger så mange, totalt 165 deltakere. Hun oppfordrer helsepersonell til å informere pasienter som kan passe som deltakere i studien. Ingen av deltakerne kan ha diabetes. Barna som deltar må ha en BMI på over 25, og være mellom ni og 12 år.

– Hvis foreldre til barna også er overvektige, kan de delta i studien som omfatter voksne. De voksne må ha en BMI på over 28 for å kunne delta, sier Gudbrandsen. 

Bergen og omegn
Hun søker i første rekke deltakere som er bosatt i Bergen eller i nabokommunene. Senere kan det bli aktuelt å inkludere deltakere fra hele landet, men det vil eventuelt først skje om to år. 

– Statistikken viser at det er ganske dårlig vektutvikling for overvektige barn. De fleste tar med seg overvekten til voksen alder. Samtidig tar man med seg matvanene. Derfor er det viktig å få barn til å få gode kostholdsvaner, sier Gudbrandsen. 

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!