Colourbox Foto:

Hjertepasienter redd for medisinbruk

Én av tre polikliniske pasienter med kronisk hjerte- og karsykdom er bekymret for alle medisinene de tar.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

MÅ TAS ALVORLIG: Avdelingsleder Kirsten K. Viktil ved Diakonhjemmet Sykehusapotek mener pasienters bekymring for medisinbruk må tas på alvor. Foto: Lisbeth Nilsen

Det viser en norsk undersøkelse som sett på holdninger til medisinbruk hos 150 polikliniske kroniske hjertepasienter, som brukte i alt 1061 legemidler.
I hovedsak tok pasientene ulike hjertemedisiner, men også andre legemidler.
Innser nødvendigheten
Mer enn ni av ti av pasientene mener imidlertid at det er nødvendig å ta medisinene, men tre av ti er samtidig bekymret. Jo flere legemidler en person brukte, dess mer overbevist var vedkommende om viktigheten av å ta medisinen.
– Selv om de innser at de trenger å ta medisiner, er likevel 30 prosent bekymret, og det er ganske mange, sier førsteforfatter Kirsten K. Viktil til Dagens Medisin.
Hun er avdelingsleder og klinisk farmasøyt ved Diakonhjemmet Sykehusapotek i Oslo.
Frykter dårligere etterlevelse
De som var engstelige, bekymret seg for blant annet bivirkninger, avhengighet og langtidseffekt.
– I verste fall kan bekymringen føre til at de dropper å ta medisinen. Det er viktig at vi møter disse, for eksempel i en legemiddelsamtale, for å finne ut hva bekymringen bunner i, sier Viktil.
Kjønnsforskjeller
En tredel av deltakerne var kvinner, og disse brukte i gjennomsnitt  8,1 legemidler – sammenlignet med 6,6 legemidler i gjennomsnitt for menn.
Kvinner var signifikant mer bekymret for medisinbruk enn menn. At kvinner er mer negative til medisiner enn menn, er også sett i annen forskning fra utlandet.
Ifølge Viktil er andelen som er bekymret på linje med det andre studier i utlandet også har vist.

Powered by Labrador CMS