MASTEKTOMI: Få brystkreftpasienter i Norge fjerner begge brystene når de får brystkreft. Foto: Olav Heggø

Liten effekt av å fjerne det friske brystet ved brystkreft

Kvinner med brystkreft har svært lite å hente på å fjerne det friske brystet også, ifølge ny studie. – Støtter våre anbefalinger, sier norsk kreftkirurg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Overlevelsesgevinsten er liten for kvinner med kreft i ett bryst, som også velger å fjerne det andre brystet, såkalt kontralateral mastektomi.
Det viser en studie som har sett på brystkreft i stadium I og II, som er tidlig brystkreft uten fjernspredning.
Under én prosent
I gjennomsnitt levde kvinner med tidlig brystkreft som fjernet begge bryst, fra én til syv måneder lengre enn kvinner som bare fjernet det kreftrammede brystet.
Den absolutte overlevelsesgevinsten etter 20 år var på under én prosent, uansett alder, stadium (I eller II) og østrogenreseptorstatus.
Støtter norske anbefalinger
Seksjonsoverlege Ellen Schlichting ved Seksjon for bryst- og endokrinkirurgi. Oslo universitetssykehus Ullevål, sier studien støtter deres anbefalinger.
– Ingen studier tidligere har vist bedre prognose med kontralateral mastektomi med mindre kvinnen har påvist risikogen for brystkreft eller har opphopning av brystkreft i familien. Det er i den opprinnelige svulsten som er bestemmende for prognosen, så denne studien støtter våre anbefalinger, sier Ellen Schlichting til Dagens Medisin.
En lederkommentar påpeker også at kvinner med høy kreftrisiko kan ha betydelig større effekt av kontralateral mastektomi.
Størst effekt ved ER-negativ kreft
Yngre kvinner, de med stadium I-kreft og de med østrogennegativ brystkreft hadde størst effekt av å fjerne det friske brystet også.
Østrogen reseptor negativ (ER-negativ) brystkreft står for 20-30 prosent av alle brystkrefttilfeller og rammer i større grad yngre kvinner og kvinner av afrikansk herkomst, ifølge Kreftregisteret – som viser til at denne krefttypen er mer aggressiv og vanskelig å behandle.
Schlichting viser til at den nylig publiserte studien er basert på teoretiske beregninger.
– Nyere data viser at pasienter med tidlig brystkreft har enda mindre risiko for å få kreft i det andre brystet enn de beregningene som er lagt til grunn i studien, kommenterer kreftkirurgen.
Trend i USA
I USA har det vært en svært stor økning av kvinner som har fjernet begge brystene, uten at det har vært medisinske grunner for å gjøre det.
Les også: Amerikanske kvinner fjerner friske bryst – for syns skyld
– I USA så man allerede for flere år siden en dramatisk økning av kontralaterale mastektomier. Da stilte man spørsmål om hvorfor – siden dette ikke er noe som fagmiljøet har anbefalt. Man tror det har kommet som følge av at det er blitt mer vanlig med primære rekonstruksjoner. I tillegg er det i USA slik at forsikringsordningene dekker kontralateral mastektomi fordi kvinnene har krav på å se symmetriske ut. Fagmiljøet i USA også bekymret for dette, som er en sløsing med offentlige ressurser, sier Schlichting.
Få i Norge
Hun viser til at dobbeltsidig rekonstruksjon beslaglegger dyr operasjonstid, og innebærer større risiko for komplikasjoner både på kort og lang sikt og lengre liggetid.
– Dette er ikke noe som det bør være frislipp på, mener Schlichting.
– Er det mange av pasientene dine som spør om å få fjerne det friske brystet også?
– Her på Ullevål og ved andre sykehus i landet, har vi sett en liten økning av kvinner som spør om dette. Men heldigvis ikke mange, og det gjelder i hovedsak kvinner med veldig stor kreftangst. Men vi gjør det hos noen få i Norge, selv om kvinnene ikke har en medisinsk indikasjon for å fjerne begge brystene, svarer Schlichting.

Powered by Labrador CMS