Lav oppslutning om egenbetaling

Et flertall i befolkningen er uenig i at pasienter selv bør betale for behandling, selv ved ikke-alvorlig sykdom hvor behandlingen gir lite helseforbedring.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

På oppdrag fra Prioriteringsutvalget har forskere ved Universitetet i Bergen (UiB) kartlagt nordmenns holdninger til prioriteringer i helsesektoren. Over 3000 personer har deltatt i spørreundersøkelsen.

Les også: Egenandeler forsinker Prioriteringsutvalget

– Et overordnet resultat er at det er tydelige, men delte meninger om helseprioriteringer i befolkningen. At åtte av ti respondenter selv har vært i kontakt med helsevesenet det siste året, gjør at det er mye egenerfaring som igjen bidrar til klare meninger, sier førsteamanuensis Elisabeth Ivarsflaten ved UiB, som har ansvar for rapporten.

Mindre støtte jo mer alvorlig
Et flertall av de spurte synes det er greit at det tas kostnadshensyn ved valg av behandling i helsevesenet, så lenge de sparte midlene kommer andre pasienter til gode. Forskerne fant imidlertid lav støtte for egenbetaling, selv ved ikke-alvorlig sykdom hvor behandlingen gir lite helseforbedring.

– Støtten til egenbetaling blir mindre jo mer alvorlig sykdommen er. For eksperimentgruppen hvor sykdommen er presisert som alvorlig støtter kun 20 prosent av respondentene egenbetaling, sier Ivarsflaten.

Selvopplevd ressursknapphet
Rapporten gir ingen klare anbefalinger til Prioriteringsutvalget, men resultatene gir rettesnor på hva som er «folkemeningen». I undersøkelsen kommer det frem at cirka 40 prosent har opplevd ressursknapphet ved at de har fått utsatt behandling eller ikke fått den behandlingen som ville vært best for dem. 

– Det viser seg at de som selv har opplevd å bli nedprioritert er mer kritiske til at det skal ta ressurshensyn i helsesektoren. Det tyder på at det store flertallet som synes det er greit med ressurshensyn kan komme til å ryke hvis veldig mange får en slik opplevelse, sier Ivarsflaten.

Mest støtte til alvorlighet
Studien viser videre at det er god oppslutning om behovet for å prioritere pasienter etter alvorlighet og nytte, som er dagens kjernekriterier. Det er likevel markant større oppslutning om at pasienter med alvorlig sykdom skal gå foran i køen enn pasienter med størst nytte av behandlingen.

Forskerne ser også tendenser til at det er oppslutning om at pasienter som står i fare for å falle ut av arbeidslivet, pasienter som er en belastning for pårørende eller som har ansvar for barn, skal prioriteres. 

Powered by Labrador CMS