Bekymret for økte psykiske plager hos unge

Den første nasjonale rapporten fra Ungdata, viser at færre unge har rus- og atferdsproblemer, men omfanget av psykiske helseplager øker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Resultatene føyer seg inn i en trend som vi har sett de siste 10–15 årene, der det særlig fra tusenårsskiftet og framover har skjedd noen ganske markerte endringer i ungdomsmiljøene, sier prosjektleder for Ungdata, Mira Aaboen Sletten.

Jenter sliter mest
Til tross for at de fleste også trives både hjemme og på skolen, viser Ungdata at mange unge sliter psykisk og sier at de «tenker at alt er et slit» eller «bekymrer seg for mye om ting».
De siste årene er det flere jenter som oppgir ulike psykiske helseplager, mens utviklingen blant gutter har vært ganske stabil, melder NOVA.

– Det er bekymringsfullt at så mange jenter sliter psykisk, sier Aaboen Sletten.

Hun viser til at omfanget av rus- og atferdsproblemer har blitt redusert, båndene mellom generasjonene har blitt tettere og ungdom slutter i økende grad opp om skolen. Samtidig er det grunn til bekymring når omfanget av psykiske helseplager øker.

Flere utsatt for mobbing
De siste årene har det vært en markant nedgang av kriminalitet og bruk av rusmidler blant ungdom, en trend som ifølge forskningsleder Anders Bakken i NOVA, også fortsatte i fjor.
Færre røyker,og  færre har vært beruset av alkohol. Det er også færre som oppgir at de har plaget eller truet andre unge, men samtidig er det flere som rapporterer at de har blitt utsatt for mobbing.
Den nasjonale rapporten omfatter undersøkelser fra 150 kommuner i Norge. Undersøkelsene ble gjennomført i fjor blant 13-16-åringer og er sammenlignet med nasjonale tall for perioden 2010-2012.

Powered by Labrador CMS