Kraftig vekst i dyr diabetesmedisin

Bruken av dyr diabetesmedisin har eksplodert de siste årene. Legemiddelverket mener legene har lyttet for mye til industriens «intense» markedsføring.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

KRITISK: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk (SLV). Foto: Rune Thorstein

Stadig flere får resept på de nye diabetes-medisinene som kom på markedet i 2007, melder Diabetesforbundet. Særlig gjelder det medisinene Victoza og Januvia, som koster det mangedobbelte av de tradisjonelle blodsukkersenkende medisinene Metformin og Amaryl.

Helsemyndighetene ønsker at de tradisjonelle medisinene, som koster 4-500 kroner årlig per bruker, skal være de prioriterte medisinene til diabetes-pasienter.

Likevel har salget av Victoza, som koster drøyt 10.000 kroner i året per bruker, mangedoblet seg på bare tre år, skriver Diabetesforbundet som har hentet tall fra Reseptregisteret. Det samme er tilfellet for andre, dyre diabeteslegemidler.

– Leger bør forholde seg til retningslinjer
Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, er kritisk til utviklingen, som han ikke mener er godt faglig begrunnet.

– Alle eksperter er enige om at metformin skal være førstevalget. Legene bør forholde seg til anerkjente, faglige retningslinjer. Metformin er et effektivt og billig legemiddel, og faktisk det eneste som har dokumentasjon for at risikoen for hjerte– og karsykdom blir redusert, sier Madsen til Dagens Medisin.

Han viser til at ingen av de nye legemidlene foreløpig har vist dokumentert effekt på hjerteinfarkt og hjerneslag, som er de mest alvorlige komplikasjonene.

– Feil fokus
På diabetesområdet er det mange konkurrerende legemidler, og legemiddelindustrien har brukt store ressurser på markedsføring de siste årene. Madsen mener legene har lyttet for mye til legemiddelindustriens «intense» markedsføring. 

– Vi i Legemiddelverket møter jevnlig opp på legekontorene for å høre hva representantene for legemiddelindustrien sier, og noen ganger blir vi skuffet over det faglige nivået. Det er et ensidig fokus på å redusere blodsukkernivået fremfor å gi en god og balansert behandling til pasientene. Man kan lure på om legene har fått et feil fokus i behandlingen av diabetes på grunn av den intense markedsføringen, sier Madsen. 

Han viser til at diabetesbehandlingen både skal behandle høyt blodtrykk, høyt kolesterol og redusere blodsukkeret.

– Den markedsføringen, som vi i Legemiddelverket har fulgt nøye med på, viser etter min mening et for ensidig fokus på å redusere blodsukkeret. Det er viktig, men ikke det viktigste. Mange av diabetespasientene er eldre, og det viktigste er et godt tilpasset og levelig opplegg som reduserer risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt, sier Madsen.

Les også: Mistenker diabetes-overbehandling

– Jeg tror legene i for stor grad har fått en oppfatning av at intens behandling av høyt blodsukker er bra, men internasjonale retningslinjer går faktisk litt i motsatt retning.

– Har sin plass
– Vil dere gjøre det vanskeligere å bruke Victoza og andre diabetesmedisiner?

– De dyre legemidlene har også sin plass, men de har ikke dokumentert noen positiv effekt på de harde endepunktene. De blir spennende å se hva nye studier viser, sier Madsen.

Generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet sier til egen nettside at de nye medisinene gir færre bivirkninger, men det er ikke Madsen helt enig i.

– Medisinene gir ulike bivirkninger, men alle har bivirkninger.

Powered by Labrador CMS