Tannkjøttbetennelse øker ikke MS-risiko

Ingen sammenheng mellom MS og periodontitt når man korrigerer for røyking, viser ny forskning. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

HØY SVARPROSENT: Hele 70 prosent av MS-pasientene og over 80 prosent av i kontrollgruppen, svarte på spørreskjema, opplyser hovedforfatter bak studien, lege og stipendiat Marte Wendel Gustavsen. Foto: OUS

En studie fra Taiwan (Sheu et Lin, 2013) har foreslått en sammenheng mellom tannløsningssykdommen periodontitt og risiko for MS. Periodontitt er en dyp tannkjøttbetennelse  som innebærer tap av støttevev og bein rundt tennene og kan i alvorlige tilfeller føre til at tennene løsner, ifølge Norsk elektronisk legehåndbok.  

– Siden den lokale betennelsen ved periodontitt også kan føre til en mer generell betennelsesprosess, er det relevant å studere dette i forbindelse med risiko for inflammatoriske, autoimmune sykdommer som MS, sier lege og stipendiat Marte Wendel Gustavsen ved Multippel Sklerose-forskningsgruppen ved Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo.

Autoimmune sykdommer har til felles at kroppens immunsystem går til angrep på friske celler, ødelegger disse og vevet som ligger rundt. 

Undersøkte norske MS-pasienter
Gustavsen og kollegene ønsket å undersøke forekomsten av periodontitt hos norske MS -pasienter, kontrollert opp mot en frisk kontrollgruppe.  

– Slik som i studien fra Taiwan fant vi en høyere forekomst av periodontitt hos MS-pasientene enn hos kontrollene, men denne sammenhengen ble borte da vi korrigerte for røyking, sier Gustavsen.  

Nær 1500 svarte
Et spørreskjema om livsstil, miljøeksponeringer og generell helse ble sendt til 756 MS- pasienter i Oslo MS-register og en kontrollgruppe på 1090 i 2011-2012. Totalt 514 MS-pasienter og 898 i kontrollgruppen svarte på spørsmålene om tannhelse. Av disse anga 11,7 prosent av MS-pasientene og seks prosent i kontrollgruppen at de hadde hatt tannløsningssykdomme periodontitt.   

– Etter å ha korrigert for kjønn, alder, bosted og kyssesyke ble forskjellen mellom de to gruppene opprettholdt. Men da vi korrigerte for røyking i tillegg, var ikke lenger forskjellen signifikant, forklarer Gustavsen. Røyking er en kjent risikofaktor for både MS og tannløsningssykdom, men røykevaner ble ikke analysert i den taiwanske studien.  

Firedoblet risiko
Personer som røyker har opp mot fire ganger så høy risiko for å få periodontitt sammenlignet med personer som aldri har røykt (Tomar et Asma, 2000). 

– Hva tenker du om funnene? 
– Studien vår understreker hvor viktig det er å ha informasjon om, og dermed kunne justere for, relevante faktorer som kan påvirke begge tilstander. Våre funn taler ikke for at periodontitt øker risikoen for MS, men en slik sammenheng kan ikke utelukkes basert på kun én studie. Mer forskning er nødvendig for å få et sikkert svar.

Inngår i samarbeidsprosjekt
Studien inngår i et større samarbeidsprosjekt med forskere som jobber med andre autoimmune sykdommer ved Oslo universitetssykehus, blant annet revmatoid artritt og primær skleroserende cholangitt. Studien har mottatt støtte fra Norges forskningsråd og Oslo MS forening. 

Powered by Labrador CMS