– Lær hva som er traumatisk sorg

Sorg etter en terrorhandling er annerledes. Helsepersonell bør være obs på forskjellene, sier leder for Senter for krisepsykologi. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tap etter drap eller andre brutale handlinger kan føre til det man kaller traumatisk sorg. 

– Et terrorangrep som rammer mange vil medføre traumatisk sorg for mange av de etterlatte. Man bør være obs på tilleggsbelastningene dette kan være, sier Unni Heltne, daglig leder og psykologspesialist ved Senter for krisepsykologi. 

Fulgt de etterlatte
Senter for krisepsykologi har forsket på pårørendes reaksjoner og deres møte med hjelpeapparatet etter terroraksjonen i Norge 22.juli 2011. Under terrorangrepene i Norge for tre år siden mistet totalt 77 mennesker livet. Foreldre, partnere, søsken, barn og nære venner av dem som mistet livet på Utøya er blitt fulgt i studien som ledes av Kari Dyregrov. 

Resultatene har vist at tre fjerdedeler av foreldre og søsken er fornøyd med oppfølgingen de har fått fra hjelpeapparatet.  Tallet er noe lavere blant venner. Blant dem som ikke er fornøyd skyldes dette blant annet at de som har fulgt dem opp ikke har hatt god nok kjennskap til sorgreaksjoner etter brutale hendelser, ifølge Heltne. 

Forskningsprosjektet er finansiert av Egmont Fonden, Senter for krisepsykologi og Helsedirektoratet. Første datainnsamling ble gjennomført våren 2013. Den tredje og siste datainnsamlingen skal gjennomføres nå til høsten.  

Skaper usikkerhet
– Sorg etter en terroraksjon blir forsterket av usikkerheten. En terrorhandling er veldig uforutsigbar. Det kan komme fra en helt ukjent kilde og kommer helt uventet. Det øker følelsen av usikkerhet for de pårørende, sier Heltne. 

Hun viser til at hvis man vet at den man har mistet har vært skremt og jaget, forsterker det smertene ytterligere. 

– Når man opplever dette, forsterker det sorgen og forsinker en normal sorgreaksjon. Forestillinger, grubling og tankekjør rundt den grusomme hendelsen tar alt fokus til å begynne med. Noen får mareritt og opplevelser som om de selv var tilstede. Disse reaksjonene tar all plass i den første tiden og kan føre til at en vanlig sorgreaksjon først kommer i gang i lang tid etterpå. Det er noe av det som kjennetegner det vi kaller traumatisk sorg, sier Heltne.

Ekstra belastning
I tillegg til å oppleve sorgen og smerten over å mistet en nær person, får de pårørende da en ekstra belastning som følge av terrorhandlingen. 

– Mange kan oppleve sinne og bitterhet, og ha sterke hevntanker fordi det er noen som faktisk har ønsket å påføre dem smerten. Disse reaksjonene kommer i tillegg til alt det andre som er vanlig å føle ved sorg, sier Heltne. 

Forskning om de pårørende sin situasjon vil være avgjørende for at helsepersonell og hjelpere kan gi informasjon om traumatisk sorg og kunne gjøre en god jobb  om det skulle oppstå lignende situasjoner i fremtiden, mener Heltne. 

Ulik type sorg 
– At helsepersonell har kunnskap om denne typen sorg har vi sett at er svært viktig. Det er viktig at helsepersonell vet forskjellen mellom vanlig sorg og sorg forårsaket av terror. Pårørende som har møtt helsepersonell med denne kunnskapen, har meldt tilbake at de er mer fornøyd enn de som har møtt helsepersonell som ikke har denne kunnskapen. Mange pårørende etter brutale hendelser kan ønske å få vite hvordan andre som har vært i lignende situasjoner har reagert og hva som har hjulpet dem, sier Heltne. 

Powered by Labrador CMS