Gravide kan fortsatt bruke paracetamol

Studier som antydet utviklingsforstyrrelser etter bruk av paracetamol i svangerskapet utløste europeisk granskning. Konklusjonen er at legemiddelet fortsatt kan brukes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

GRANSKET: Europeisk utredning slår fast at paracetamol fortsatt kan brukes av gravide. Men bare ved behov og i kortere perioder. Foto: Colourbox

Råd om smertestillende i svangerskapet

* Paracetamol er fortsatt førstevalget dersom en gravid kvinne trenger smertestillende medisin. Bruk laveste effektive dose over så kort tid som mulig. * Gravide bør oppsøke lege ved smerter som varer mer enn noen få dager* NSAIDs (som ibuprofen, diklofenak og naproksen) skal ikke brukes i tredje trimester og skal bare brukes tidligere i svangerskapet dersom det er strengt nødvendig. Kilde: Legemiddelverket.no

En norsk studie som kom i fjor antydet at bruk av paracetamol i svangerskapet kan påvirke barnets psykomotoriske utvikling.

Ragnhild Eek Brandlistuen og forskerkollegene ved Universitetet i Oslo fant dårlige grovmotorikk, dårligere evne til kommunikasjon og mer atferdsproblemer hos norske barn som hadde blitt eksponert for paracetamol i mer enn 28 dager av svangerskapet.

I tillegg viste en stor dansk undersøkelse at mors bruk av paracetamol i svangerskapet kan øke risikoen for at barnet utvikler ADHD. Kvinner som hadde brukt paracetamol i svangerskapet hadde 29 prosent høyere risiko for å få et barn som senere fikk utskrevet ADHD-medisiner.

En tredje studie viste at paracetamol i svangerskapet kunne påvirke utviklingen av hjernen hos mus.

Gjeldende råd opprettholdes
Dette ledet til at Den europeiske komiteen for legemiddelovervåkning (PRAC) i vinter fant det nødvendig å gjøre en ny vurdering av om rådene for bruk av paracetamol i svangerskapet burde endres.

Konklusjonen fra møtet, som ble holdt i mai, er at «gjeldende bevis ikke er tilstrekkelig til å støtte en sammenheng mellom eksponering av paracetamol i svangerskapet og nevrologiske effekter».

Paracetamol er dermed fremdeles førstevalget for gravide som har behov for smertestillende. Preparatomtalen endres heller ikke.

– PRAC har konkludert med at den norske studien ikke gir grunnlag for å si at det er en sikker årsakssammenheng mellom bruk av paracetamol i svangerskapet og forsinket utvikling hos barnet, sier overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk til Dagens Medisin.

Lav dose i kort periode
– Bør gravide likevel være forsiktige?

– Paracetamol kan brukes i svangerskapet hvis det er behov for smertestillende. Men vi synes studien til Brandlistuen er interessant og den minner oss om at all medisin i svangerskapet er forbundet med usikkerhet. Også veletablerte legemidler skal bare brukes ved behov og i så kort periode som mulig, sier Hortemo.

Virkestoffet paracetamol finnes i piller som Paracet, Panodil og Paralgin Forte.

Den norske studien brukte data fra Mor-og-barn-undersøkelsen ved Folkehelseinstituttet, og sammenlignet psykomotorisk utvikling ved treårsalder hos søskenpar med samme kjønn der bare det ene barnet var utsatt for paracetamol i svangerskapet. Den negative påvirkningen tydeligst når den gravide hadde brukt paracetamol mer enn 28 dager totalt, men man fant også negativ påvirkning etter kortvarig bruk.

Nesten fire prosent av mødrene til de rundt 50.000 barna i undersøkelsen hadde brukt paracetamol flere enn 28 dager av svangerskapet.

Kan skyldes andre faktorer
– Problemet med denne typen studier er at det er vanskelig å avgjøre hva som skyldes paracetamol og hva som skyldes andre faktorer. Når en mor tar paracetamol 28 dager i ett svangerskap men har lite behov for paracetamol i det andre, er det opplagt mer enn medisinbruken som skiller svangerskapene, sier Hortemo.

Også i ADHD-studien kan andre faktorer enn bruk av paracetamol ha påvirket resultatene.  

Powered by Labrador CMS