– Vi har oppnådd rask og forsvarlig håndtering av henvisningene, sier Marit Muri Holmen, overlege og leder for enhet for brystdiagnostikk ved Oslo universitetssykehus. Her sammen med Skule Storheill, innovasjonsdirektør i Norsk design- og arkitektursenter Foto: Johnny Syversen

Internasjonal ros til norsk brystkreft-prosjekt

Ventetiden for pasienter som skal utredes for brystkreft ble drastisk kuttet ved OUS etter hjelp fra designbyrå. OECD anbefaler nå den norske løsningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har nylig satt opp en liste over gode nyskapingsprosjekter i offentlig sektor. Her løftes brystkreftprosjektet ved Oslo universitetssykehuset frem som et eksempel på vellykket innovasjon i det offentlige.

I fjor høst måtte pasienter som skulle til brystkreftutredning vente i 12 uker. Sykehuset hadde ikke kontroll på henvisningsbunken, og den lange ventetiden ble en stor belastning for mange kvinner.

Ga resultater
Etter å ha fått 800.000 kroner i støtte fra Norsk Designråd, hentet prosjektdirektør Andreas Moan inn designbyrået Designit til å hjelpe fagfolkene med å kutte ventetiden. Designerne dybdeintervjuet pasienter og helsepersonell, kartla flaskehalsene og la frem løsningsalternativer i samarbeid med en tverrfaglig gruppe fagpersoner.  

– Det forekommer ikke lenger at noen venter i flere måneder. Nå blir alle med kul i brystet håndtert innen to uker, sa Marit Muri Holmen, overlege og enhetsleder for brystdiagnostikk ved Oslo universitetssykehus, til Dagens Medisin tidligere i år.

I dag blir de fleste pasientene kontaktet innen få dager, og dersom det er sterk mistanke om ondartede forandringer gis det oftest time innen en uke.

Oppfordring til andre land
«Vi anbefaler at flere land og regjeringer studerer dette programmet og evaluerer dets relevans for å introdusere nye innovasjonsverktøy i egen offentlig sektor», skriver OECD i sin omtale av prosjektet.

– Det er verdt å legge merke til at OECD faktisk eksplisitt anbefaler sine medlemsland å vurdere å bygge designdrevne innovasjonsprogrammer etter vår mal. Ved å bruke designmetodikk i idéfasen kan vi utløse enorme gevinster i alle deler av samfunnet, uten at det krever gigantiske investeringer og omfattende reformer, sier Skule Storheill, innovasjonsdirektør i Norsk design- og arkitektursenter, i en pressemelding.

Fikk kritikk
Helseminister Bent Høie var invitert da sykehusledelsen ved OUS i november i fjor kunngjorde at de hadde redusert ventetiden til utredning av brystkreft med 90 prosent fra 12 uker til 48 timer.

Ansatte reagerte på fremstillingen og mente ledelsen manglet dokumentasjon for suksesshistorien så tidlig etter prosjektstart. Noen måneder senere ble det også klart at utredning innen 48 timer ikke var praktisk gjennomførbart.

Private bidrar
Tillitsvalgt for Avdeling for kreftbehandling, Anne Marit Wang Førland, har tidligere uttalt til Dagens Medisin at det er kjøp av private tjenester røntgentjenester, ikke designprosjektet i seg selv, som skal ha æren for ventetid-kuttet.

Både Aleris og Unilab tar i mot henvisninger som har blitt vurdert og sendt videre av OUS. I etterkant av designprosjektet ble det også ansatt en egen pasientkoordinator, opprettet felles henvisningsmottak og igangsatt faste videokonferansemøter mellom Radiumhospitalet og Ullevål.

Powered by Labrador CMS