Vil kostnadsvurdere hepatitt C-medisin

Helse- og omsorgsdepartementet vil innføre krav om kostnadseffektivitet for legemidler til behandling av hepatitt C.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

For legemidler som brukes for å behandle sykdommer i Blåreseptforskriftens § 4, som omhandler allmennfarlige smittsomme sykdommer,  som hiv-medisiner og hepatitt C-medisiner, trengs det ingen vurdering før legen kan skrive ut disse.
Krav om individuell søknad fra relevant spesialist
Det er fritt frem å forskrive disse medisinene - til full pris. Nå vil Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) ha mer kontroll med forskrivningen og innføringen av bruken av disse legemidlene:
De har sendt på høring et forslag til endringer i blåreseptforskriften for legemidler til behandling av hepatitt C- infeksjon.
Det har i løpet av 2014 blitt godkjent to kostbare nye legemidler til behandling av pasienter med en kronisk hepatitt C-infeksjon.
Departementet foreslår å innføre krav om individuell søknad fra relevant spesialist dersom de nye legemidlene skal dekkes over på folketrygden, og at legemidler til behandling av hepatitt C skal forskrives av relevant spesialist.
Krav til kostnadseffektivitet
Det foreslås også å innføre krav om kostnadseffektivitet for legemidler til behandling av hepatitt C.
– Det betyr at Statens legemiddelverk vil gjøre en helseøkonomisk vurdering, og de skal komme med en anbefaling til departementet. Inntil kostnadseffektivitetsvurderinger er gjennomført skal Helfo ta utgangspunkt i fagmiljøets veileder når de skal vurdere søknader om individuell refusjon for legemidler til behandling av hepatitt C-infeksjon, uttaler statssekretær Cecilie Brein-Karlsen.
Dersom Statens legemiddelverk skulle konkludere med at legemidlene er for dyre til å tas i bruk i forhold til nytten med de rådende prisene, vil det nå dermed åpnes for at helsemyndighetene kan forhandle om prisene med legemiddelfirmaene.
Mindre strengt enn i Danmark og England
– Med dette vil Norge foreløpig legge seg på et nivå hvor for eksempel et av de nye legemidlene vil kunne bli tatt i bruk hos pasienter med moderat til betydelig grad av leverskade, og vi innfører derfor en mindre streng praksis for refusjon enn for eksempel Danmark og England.
Forslag til nytt regelverk er foreslått implementert 1. oktober 2014.

Powered by Labrador CMS