– Helsepersonell flinkere til å tenke forebyggende

Foreløpige tall fra pasientsikkerhetskampanjen antyder at antall skader går ned, ifølge helsedirektør Bjørn Guldvog.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Arkivfoto

Den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen I trygge hender ble gjennomført i sykehus og kommunal helse- og omsorgstjeneste i perioden 2011 – 2013.
Sluttrapporten for kampanjen estimerer at antall pasienter som ble utsatt for skader i forbindelse med sykehusopphold er redusert fra 16 prosent i 2010, til 13 prosent i 2013.
 
– Flinkere til å tenke forebyggende
– Siden Pasientsikkerhetskampanjen startet for tre år siden mener vi å kunne se en trend til at antall skader går ned, og at helsepersonell er blitt langt flinkere til å tenke forebyggende. Vi ser også forbedringer på områder som ikke inngikk i kampanjen. Vi må ha mer materiale for å konkludere endelig, men så langt ser det ut til at pasientsikkerhetskampanjen har bidratt til gode resultater, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i forbindelse med lanseringen av rapporten. Han har gså vært styringsgruppeleder for kampanjen.
Kampanjen er nå blitt et femårig program. 
Målet med kampanjen var å redusere pasientskader, bygge varige strukturer for pasientsikkerhet og forbedre pasientsikkerhetskulturen i hele helsetjenesten.
Kartleggingen skiller ikke mellom skader som kan forhindres, og skader som ikke kan unngås.
Det antas at halvparten av skadene som oppstår i helsetjenesten kan forebygges. Det innebærer en estimert reduksjon av skader som kan forebygges på 38 prosent.
 Sjekklister for trygg kirurgi
Ifølge rapporten har så godt som alle kirurgiske enheter implementert sjekklisten for trygg kirurgi.
 
Som Dagens Medisin nylig skrev har bruk av sjekkliste under operasjon gitt 42 prosent færre komplikasjoner og nær ett døgn kortere liggetid, viser en studie fra Helse Vest.
Det gjenstår imidlertid en del arbeid for å sikre full spredning av alle innsatsområdene i samtlige foretak, ifølge Helsedirektoratet.

Powered by Labrador CMS