FEIL I HELSEVESENET: Meldeordningen for uønskede hendelser i spesialisthelsetjenesten ble overført fra Statens helstilsyn til Kunnskapssenteret i 2012. Foto: Colourbox

Sintef skal evaluere Meldeordningen

Innen desember i år skal Sintef levere en evaluering av Kunnskapssenterets meldeordning om uønskede hendelser på sykehusene. Oppdraget er gitt av Helse- og omsorgsdepartementet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Forskere fra avdelingene Helse og Sikkerhet ved Sintef Teknologi og samfunn skal levere rapporten innen 1. desember i år, melder Sintef.

Helseminister Bent Høie uttalte dette til Aftenposten 24. juni: – Det skjer feil i helsevesenet som dekkes over. Det er alvorlig. Og det er farlig. For pasientene, men også for helsepersonell, som da ikke lærer av feilene. 

Høie sa samtidig at han vil etablere en undersøkelseskommisjon for helsetjenesten. Nå har Helse- og omsorgsdepartementet også gitt Sintef i oppdrag å evaluere meldeordningen av uønskede hendelser i spesialisthelsetjenesten.
Påstått ukultur
Bakgrunnen for Høies uttalelser og beslutninger var flere saker i Aftenposten nylig, hvor avisen har rettet oppmerksomheten mot hva som skjer i helsevesenet etter alvorlige uønskede hendelser.
Aftenposten viser at i mange tilfeller der pasienter dør etter feil begått av leger, får ikke hendelsene noen konsekvenser for legene.

Artiklene viser til en ukultur i helsevesenet, med taushet, tildekking og samordning av forklaringer.  I ett tilfelle skal Helsetilsynet ha rådet politiet å henlegge en sak, noe politiet gjorde. Fylkeslegen henla også den opprettede saken. Etter reportasjen i A-magasinet 19. juni, har Helsetilsynet opprettet tilsynssak.

Tilgang til informasjon
Ifølge Sintef skal evalueringen, så langt som mulig, vurdere om meldeordningen til Kunnskapssenteret har hemmet Helsetilsynets tilgang til informasjon om saker som krever tilsynsmessig oppfølging.
Evalueringen skal også vurdere i hvilken grad meldeordningen er overførbar til kommunal sektor.

– En evaluering skal gi svar på er om dagens meldeordning bidrar til å forbedre pasientsikkerheten for pasienter i norske sykehus. Vi skal komme med anbefalinger om hva som eventuelt kan gjøres annerledes for å fremme bedre læring av hendelser, slik at pasientsikkerheten bedres, uttaler prosjektleder Jan Lippestad i Sintef

1. juli 2012 overtok Kunnskapssenteret ansvaret for håndtering av uønskede hendelser i spesialisthelsetjenesten fra Statens helsetilsyn. Meldeordningen ble flyttet til Kunnskapssenteret for å skape et system for læring og forbedring, som ikke er koblet til sanksjonsmyndighet.

Powered by Labrador CMS