Illustrasjonsfoto: Melin Medical Foto:

Øker presset mot kortgebyr

Helsedirektoratet vil i et brev til samtlige fastleger påpeke at gebyr på kortbetaling er ulovlig. Men verken sanksjoner eller tidsfrist venter de påståtte regelbryterne.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En rekke legekontor og legevakter i Norge tar ekstra betalt når pasienten skal gjøre opp for seg med kort, selv om Helsedirektoratet allerede i august i fjor fastslo at praksisen er i ulovlig.

Helsedirektoratet viser til helse- og omsorgstjenesteloven som sier at fastleger bare kan kreve vederlag fra pasienten når det er fastsatt i lov eller forskrift. Hvilke tjenester leger kan kreve betalt for er listet i folketrygdloven, men her er ikke kortbetaling med.

I rammeavtalen mellom Kommunenes sentralforbund (KS) og Den norske legeforeining om fastlegeordningen i kommunene, heter det også at legen ikke kan kreve høyere egenandel enn det som er fastsatt av staten.

Fem kroner ekstra
Det er selskapet Melin Medical som leverer betalingsautomatene som omtrent 750 legekontor og klinikker benytter seg av. Legekontorene får valget mellom å betale en månedlig leie for terminalen, eller å skyve kostnaden over på pasientene i form av et gebyr på fem kroner hver gang de betaler med kort. 
Se også: - Dobbelt urimelig

Forrige uke møttes Helsedirektoratet, KS og Legeforeningen for å diskutere kortgebyret.

– Både KS og Legeforeningen er enig i vår fortolkning, og vi har en felles interesse i å få satt en stopper for dette gebyret, sier Steinar Mathisen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Brev til alle fastleger
– Hvordan skal dere følge det opp?

– Vi vil sende ut et brev til alle landets fastleger og kommuner med kopi til leverandøren av automatene. Ordlyden er ikke bestemt enda, men vi vil være veldig tydelig på hva vi legger til grunn for vår argumentasjon når vi mener at denne praksisen ikke er i tråd med gjeldende regelverk.

Han forteller at både Helsedirektoratet og Helfo mottar klager fra pasienter.

– Mange forbrukere klager både muntlig og skriftlig på avkrevingen av denne femkroneren.

– Vil det bli aktuelt med sanksjoner mot leger eller leverandør?

– Foreløpig har vi ikke vurdert annet enn informasjonskanaler som virkemiddel, sier Mathisen.

Ingen frist
Helsedirektoratet har allerede fått kritikk for å arbeide langsomt i denne saken.

– Vi vil handle så raskt som det er praktisk mulig, det vil si i løpet av de neste sommerukene, sier Mathisen. 

– Vi legger til grunn at våre signaler vil bli fulgt opp, men vil på nåværende tidspunkt ikke gi en frist for når gebyrinnkrevingen må opphøre, sier Mathisen.
Legeforeningen støtter direktoratet
- Vi har ikke noe å utsette på den juridiske vurderingen Helsedirektoratet har gjort i denne saken. Vår oppfatning er at dette sannsynligvis er i strid med regelverket. Vi har også informert våre medlemmer om det og oppfordret dem til å følge Helsedirektoratets tolkning, sier Hanne Riise-Hanssen, seksjonssjef ved avdeling for jus og arbeidsliv i Legeforeningen.

Leverandøren av kortautomatene, Melin Medical, mener Helsedirektoratet har tolket loven feil.

- Kortgebyret er ikke en egenandel, men betaling for en oppgjørsform. Slike gebyr er vanlig og er etter vår mening hjemlet i finansavtaleloven, skriver daglig leder Ingvill Hestenes i Melin Medical i en epost til Dagens Medisin.

Hun viser til at pasientene kan velge mellom å betale kontant uten gebyr, papirfaktura med 49 kroner i gebyr eller fem kroner i gebyr ved bruk av kort.

Kritisk til jussen
- Vi ser mangler ved den juridiske betenkningen som Melin Medical har laget, ettersom de ikke har vurdert forholdet til refusjonsregelverket, sier Riise-Hanssen i Legeforeningen.

Det er ti måneder siden Helsedirektoratet fastslo at praksisen var ulovlig, men likevel har antall legekontor som tar gebyr ved kortbetaling økt. 380 legekontor krever i dag slikt gebyr.

Arbeiderpartiets Freddy de Ruiter har overfor DinSide tidligere etterlyst sanksjoner for legekontorer som fortsetter å ta gebyret, i form av at de mister sin offentlige støtte. Legeforeningen er uenig i dette, og legger skylden på leverandøren.

Stiller spørsmål ved markedsføringen
-  Melin Medical bruker den juridisk betenkningen i sin markedsføring hvor det fremgår at legene har et valg mellom å betale denne maskinen selv, eller få andre til å gjøre det i form av gebyrbetaling. Vi har forståelse for at dette regelverket er komplisert for legene og at den enkelte lege ikke tenker så mye mer over dette dersom de blir forsikret om at dette er i orden. Sanksjoner mot legen vil derfor i første omgang være uhensiktsmessig. Spørsmålet er imidlertid om markedsføringen kan anses villedende, sier Riise-Hanssen.

- Vi må jobbe for å få ut informasjon om dette for å hindre at flere går inn i disse avtalene, sier hun.

Uenige om HODs rolle
- Helsedirektoratet sender nå ut et brev til alle fastleger hvor de fastholder at kortgebyr er ulovlig. Vil dere vurdere å endre holdning?

- Vi er i dialog med de ansvarlige departementer for å avklare korrekt lovforståelse, og noterer også at Helsedirektoratet har bedt om en rettslig avklaring hos eget departement. Melin vil selvsagt rette seg etter endelig avklaring, og det finnes alternativ betalingsløsning som legene fritt kan velge, sier Hestenes i Melin Medical.

Helsedirektoratet er uenig i at saken ligger uavklart hos Helsedepartementet.

- Statsråden har uttrykt seg helt tydelig på at gebyrinnkrevingen er i strid med gjeldende regelverk, sier Steinar Mathisen.

Powered by Labrador CMS