- GI REALISTISKE RÅD: Overlege Tore Henriksen ved OUS har utarbeidet råd for hvordan gravide overvektige bør følges opp av helsevesenet. Foto: Målfrid Bordvik

– Gravid-fedme like stor risikofaktor som røyking

Flere gravide er overvektige, men helsepersonell gruer seg for å gi råd. – Dette må fastleger og jordmødre ta tak i, sier professor Tore Henriksen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Den nye fødselsveilederen fra Norsk gynekologisk forening inneholder to nye kapitler om hvordan helsepersonell skal følge opp overvektige og hjertesyke gravide.

– Overvekt rammer yngre kvinner i fertil alder like mye som befolkningen ellers, og vi ser derfor en økning i overvekt og fedme hos kvinner som skal bli mødre. Overvekt og fedme utgjør betydelig risikofaktor for en rekke uheldige svangerskapskomplikasjoner, sier Tore Henriksen, overlege og professor på fødeseksjonen Rikshospitalet Oslo universitetssykehus.

Mer utsatt for svangerskapsforgiftning
Overvektige har mellom annet økt risiko for svangerskapsforgiftning, akutt keisersnitt, sårinfeksjoner og blødninger.

Henriksen er hovedforfatter på det nye kapittelet om adipositas, eller fedme, under svangerskap og fødsel i den nye fødselsveilederen.

– Fedme er en like stor risikofaktor for mor og barn som røyking, påpeker han.

Økt risiko for fosterdød
En nyere norsk studie publisert i JAMA viser at overvektige mødre har økt risiko for fosterdød, dødfødsel og spedbarnsdød.

 – Studien har gått gjennom all tilgjengelig litteratur for å finne sammenheng mellom overvekt/fedme og risiko for fosterdød. Vi fant dessverre at det er en økt risiko for fosterdød, sier Henriksen, som var medforfatter på studien.

Kvinner med en BMI på 40 hadde omtrent to til tre ganger økning i risikoen for å miste babyen, kontra kvinner med en BMI på 20.

– Ikke mystisk
– Hva kan helsepersonell gjøre for å følge opp overvektige gravide?

– Det er grenser for hva vi kan få til med rådgivning, og man har kanskje bare 30 uker på å få til endring når kvinnen går overvektig inn i et svangerskap. Men fastleger, helsesøstre og jordmødre må ta tak i dette og gi råd for å prøve å redusere risikoen, sier Henriksen.

– Helsepersonell synes dette med kosthold og fysisk aktivitet hos gravide er vanskelig. Mange er redde for å gjøre noe galt og føler seg inkompetent til å gi råd. Jeg synes de undervurderer seg selv. Dette er ikke mystisk, sier Henriksen, som viser til at Helsedirektoratets kostholds- og treningsråd for den generelle befolkningen i hovedsak også gjelder for gravide.

– Man må gå gjennom hva kvinnen faktisk spiser og gi enkle, konkrete råd om å gå en halvtime til en time hver dag.  

– Lettere å endre livsstil før graviditet
Professoren har også et viktig budskap til kvinnene det gjelder. 

– Av erfaring ser vi at det er utrolig viktig at kvinner i fertil alder gjør noe med kosthold og fysisk aktivitet FØR de blir gravide. Det er mye å hente på å få kroppen i rimelig god før man blir gravid, i stedet for å kave med det etterpå.

Han understreker at det ikke må bli et slankehysteri.

– Man må ikke bli modellslank. Dersom man har et sunt kosthold og holder seg aktiv, er det ikke spesielt farlig å være «rund i kroppen». Det er når overvekt kombineres med inaktivitet og dårlig kosthold at det blir farlig, sier Henriksen.

«Boom» av hjertesyke
De siste 10-15 årene er det blitt langt flere hjertesyke gravide i Norge, og nå har også denne gruppen fått sitt eget kapittel i fødselsveilederen. I Norge er det nå mellom 50-100 hjertesyke som gjennomfører graviditet hvert år, ifølge Henriksen.

Noe av årsaken til økningen i hjertesyke gravide er at mange i denne gruppen tidligere fikk beskjed fra legen om at de ikke burde bli gravide fordi det innebar for stor risiko. Den medisinske utviklingen har gjort det mulig for flere hjertesyke kvinner å få barn.

– Kvinner med medfødt hjertefeil som ble operert på 70-, 80- og 90-tallet er i dag komt i en alder hvor de får barn, sier Henriksen.

I tillegg er det flere gravide som har utviklet hjertesykdom på grunn av sin alder.

– Det faktum at flere kvinner er 35-40 år når de får barn, gjør at risikoen øker for å ha utviklet hjertesykdom, hjertesvikt eller høyt blodtrykk, sier Henriksen.

 Les også: – Vent med igangsetting av gravide

Eget hjerteteam
For noen år siden fikk hjertesyke gravide sitt eget hjerteteam ved Rikshospitalet, som tar seg av oppfølgingen av de mest alvorlig syke.

– For det store flertall av hjertesyke kvinner går svangerskapet bra og de føder vanlig. De som har lettere hjertesykdommer kan derfor få oppfølging på sitt lokale sykehus. Men for mer komplekse tilstander kan man henvise til hjerteteamet her på Rikshospitalet for en vurdering, sier Henriksen.

Powered by Labrador CMS