Vil ha spesialitet i mottaksmedisin

Helsedirektoratet foreslår å opprette en egen spesialistutdanning i mottaks- og indremedisin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helsedirektoratets forslag om endringer i spesialistutdanningen for leger ble onsdag sendt på høring.
Bredde-utdanning
Her foreslår direktoratet å opprette en egen spesialistutdanning i mottaks- og indremedisin.
- I dag blir pasienter i akuttmottak oftest møtt av en uerfaren lege eller av en lege som er spesialist innenfor et mindre fagområde innen kirurgi eller indremedisin. De fleste av pasientene får riktig diagnose og god behandling, men en del av dem får feil diagnose, blir sendt til feil avdeling og noen av dem får feil behandling. Dette vil vi gjøre noe med, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.
Kan jobbe på flere avdelinger
Spesialister i mottaks- og indremedisin vil også kunne jobbe på andre avdelinger. Både lungeavdelinger, hjerteavdelinger, infeksjonsavdelinger og kirurgiske avdelinger har behov for leger med denne særskilte kompetansen fordi de ofte har pasienter med flere og sammensatte sykdommer, skriver Helsedirektoratet.
Forslaget er revidert versjon av utredningen om samme tema - som kom i fjor sommer. Nå er det laget en konsekvensutredning av forslaget, og i det heter det blant annet:

"Forslaget om innforing av ny spesialitet i mottaks- og indremedisin er et sentralt punkt i forslaget. Den nye spesialiteten bygger på de indremedisinske spesialiteters felles kompetanseplattform,og vil ha en unik del 3, dvs totalt minimum 6.5 års utdanning.
I den reviderte rapporten (juni 2014) er det diskutert hvilke kompetanse som er særlig viktig i et norsk akuttmottak der et flertall av pasientene er indremedisinske, og ofte med sammensatteproblemstillinger, inklusiv multifarmasi. Siden man også legger vekt på å ha spesialiteter som er tilpasset EUs spesialitetsstruktur, er det konkludert med at vi bør ha enspesialitet basert pa generell indremedisin, med tillegg av noe som vil bli definert som mer spesifikk ≪mottakskompetanse≫.
En særdeles viktig kompetanse som bør vare til stede (eller nokså umiddelbar tilgjengelig) for akuttmottaket, er vurderingskompetanse, som kan skilles fra behandlingskompetanse.
Vurderingskompetansen innebarer å vurdere følgende: Trenger pasienten innleggelse? Trenger pasienten annen spesialisert kompetanse? Kan dette vente til neste dag i eget
sykehus, eller må pasienten sendes umiddelbart til annet sykehus der denne kompetansen finnes? God vurderingskompetanse vil ogsa føre til at pasienter som ikke trenger innleggelse, kan dra hjem eller få behandling i akuttmottaket, eventuelt henvises til videre oppfølging hos fastlegen."

Powered by Labrador CMS