Forventer at apotekene gjør jobben sin

DM ARENA: - Vi forventer at apotekene gjør jobben sin, sier Elisabeth Bryn i Statens legemiddelverk, og viser til informasjon ved bytte av medisiner på apotek.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Foto: Rune Thorstein

RØDE KORS KONFERANSESENTER/OSLO: Under DM Arenas fagseminar om astma og allergi torsdag ettermiddag ble det hevdet fra en apotekansatt i salen at det er varierende kvalitet blant personalet i de mange apotekene i landet.
Kommentaren kom under en diskusjon om forslaget Legemiddelverket sendte på høring nylig om apotekbytte av inhalasjonsmedisinene Airflusal Forspiro og Seretide Diskus.

Avdelingsdirektør Elisabeth Bryn var klar i sin melding:
- Vi forventer at apotekene gjør jobben sin.
Kritisk til bytte
Flere leger går sterkt imot bytte på apotek, mens Apotekforeningen mener et bytte er trygt.
Aina Akerø, nestleder i Norsk lungemedisinsk forening og overlege ved Lungemedisinsk avdeling på OUS Ullevål er kritisk til bytte.
- Dette er ikke en pille som bare skal svelges, sier hun. Selv ved nøyaktig og riktig inhalasjonsbruk er det maks 50 prosent som kommer ned i lungene. Vi mener et bytte av generika vil gi forvirring og dårligere etterlevelser, som fører til dårligere symptomkontroll og igjen redusert livskvalitet.
Hun sier vi må ha i bakhodet at kliniske studier det vises til, omfatter selekterte pasienter, som blant annet heller ikke har andre sykdommer.
Norge liberale
Bryn viser til at Norge har vært mer liberale enn våre naboland.
- En forklaring kan være at vi har en enkel måte for hvordan legene kan reservere seg mot byttte. Har legen pasienter hvor det er store utfordringer med bruk, kan legen reservere mot apotekbytte. Vi må ikke glemme dette virkemiddelet vi har i dag, understreker Elisabeth Bryn.
Aina Akerø synes ikke det er tilstrekkelig.
- Vanskeligheter med bruk av inhalasjonsmedisin gjelder også pasienter som er kvikke og raske og som skjønner situasjonen. Selv vi helsepersonell kan ha trøbbel når går over til annen device, sier hun.

Powered by Labrador CMS