RISIKABELT RENHOLD: Lege Øistein Svanes ved Haukeland universitetssjukehus har avdekket at det finnes en egen «renholder-astma» også i Norden. Foto: Silje Robinson

Advarer mot «renholder-astma»

For første gang er det påvist at også nordiske renholdsarbeidere blir syke av yrket sitt. Nå advares både privatpersoner og renholdsarbeidere mot rengjørings-sprayer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

- Alle må få vite at dette er farlig, sier Jan Vilhelm Bakke, overlege i Arbeidstilsynet og førsteamanuensis ved Institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU, til Dagens Medisin.
Den såkalte Rhine-studien viser at renholdsarbeidere har dobbelt så stor risiko for å få astma og kronisk obstruktiv lungesykdom (kols) - sammenlignet med andre arbeidstakere. Studien har hentet inn informasjon via spørreskjemaer i Estland, Sverige, Danmark, Island og Norge - og avdekket at det finnes en egen «renholder-astma» i Norden. I Norge ledes studien fra Haukeland universitetssjukehus.
Tidligere har tilsvarende undersøkelser påvist nedsatt lungehelse blant renholdere i Spania, og nå er det for første gang gjennomført en stor nordisk studie om dette.
Mer astma og kols
- Vi ser at renholdere har økt forekomst av både astma, kols og luftveissykdom-symptomer, som piping i brystet, sier Øistein Svanes, lege ved lungeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus og stipendiat ved Universitetet i Bergen (UiB).
Renholdsarbeidere i Norden har femti prosent økt risiko for astma og 70 prosent økt risiko for kols. 26 prosent oppga også at de har hatt pipelyder i brystet den siste måneden, noe som viser at denne gruppen har 40 prosent økt risiko for dette, sammenlignet med personer som aldri har jobbet som renholder.
Rengjøringsspray
Den nordiske undersøkelsen har ikke sett på hva slags typer rengjøringsmidler som er brukt, men dette er gjort i Europa, særlig i Spania. Undersøkelsene har vist en sammenheng mellom bruk av rengjøringsmidler i sprayform og utvikling og forverring av astma og andre luftveissymptomer.
Svanes mener de spanske funnene er overførbare til norske forhold - med et lite forbehold om at det kan brukes ulike kjemikalier i de ulike land. - Vi ser at funnene i undersøkelsen om renholderes lungehelse i Europa, og de vi nå har gjort i Norden, er like. Vi tror derfor det vil være ganske like funn også når det gjelder påvirkning ved bruk av rengjøringsmidler i sprayform, sier Svanes.
I fjor var 54.000 mennesker sysselsatt innen renhold her i landet, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Arbeidstilsynet har fulgt Rhine-studien tett og har nå, på bakgrunn av funnene, satt i gang tiltak.
«Dette er farlig»
- Det er meningsløst at man tar stoffer som man vet er skadelig for luftveiene og blåser opp i luften før de kommer til de flatene der man skal bruke dem. - Vi ønsker å advare mot bruk av rengjøringsmidler i sprayform, både på arbeidsplasser og hjemme. Alle må få vite at dette er farlig, fastslår overlege Bakke i Arbeidstilsynet.
- Det er så langt ikke gjennomført norsk forskning på konsekvensen av bruk av sprayer hjemme. Hvorfor går dere likevel ut med en fraråding om å bruke disse privat?
- Det brukes mengder av slike produkter i de norske hjem, der også barn blir eksponert. Italienere, spanjoler og nordmenn har de samme kroppene og vil reagere likt. Det er ingen grunn til å tro at ikke dette gjelder i Norge, sier Bakke, som tilføyer at Arbeidstilsynet nå vil jobbe for å få ut mest mulig informasjon om helserisikoen ved bruk av disse sprayene.
Bekymring i direktoratet
Helsedirektoratet er kjent med Arbeidstilsynets bekymring for bruk av rengjøringsmidler i sprayform. - Vi må ha fokus på arbeidslivet, men vi må også peke på hvilken uheldig virkning rengjøringsmidler i sprayform kan ha hos privatpersoner som gjør rent hjemme, sier seniorrådgiver og lege Anders Smith ved avdeling for Miljø og helse i Helsedirektoratet.
I Norge har man så langt ikke studert brukt av rengjøringsspray i private hjem, men i Spania har studiene vist at astmaforekomsten øker med antallet ganger man bruker spray hjemme - og hvor mange sprayer man har i hjemmet.
Restriksjoner gir resultater
I Estland, der det ikke er en utbredt bruk av rengjøringsmidler i sprayform, er forekomsten av astma blant renholdere lavest.
Også i Danmark, som har hatt restriksjoner på sprayer i 20 år, er forekomsten av astma lavere for denne yrkesgruppen. I Norge og Sverige er derimot forekomsten høyere.
Arbeidstilsynet er bekymret for økt astma hos renholdere, og tilsynet har støttet Rhine-studien økonomisk. - Folk trenger mot-informasjon om den voldsomme markedsføringen fra rengjøringsproduktindustrien, fastslår Bakke.

Powered by Labrador CMS