VÆRT MED SIDEN STARTEN: Professor Sten Nilsson har vært med på utprøvingen av den norske suksessen Xofigo siden starten. Foto: Anne Grete Storvik

Norsk kreftmedisin ga bedre smertelindring

Professor Sten Nilsson har vært med fra starten i utprøvingen av det norske suksesslegemidlet Xofigo, og presenterte nytt om dette på ASCO.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO/ASCO 2014: – Dette er en analyse av den store ALSYMPCA- studien. Vi har sett på den smertelindrende effekten hos radium 223 (Xofigo) der vi har utnyttet et instrument vi hadde med i ALSYMPCA-studien, sier Sten Nilsson, som mandag presenterte analysen i form av en poster på ASCO.
Smertelindring
– Vi fant at sammenlignet med placebopasientene hadde pasientene som fikk radium 223 mye bedre smertelindring. Vi så en smertelindrende effekt hos alle grupper, utenom en gruppe som hadde veldig få pasienter. Men de hadde mindre smerter, så det var vanskelig å utrede om det hadde noen effekt, sier Nilsson til Dagens Medisin.
Nilsson er professor ved Karolinska Institutet, og har vært hovedutprøver av Xofigo siden starten av utviklingen av legemidlet.
– Resultatet er at foruten at pasientene lever lengre, så har de bedre livskvalitet og mindre smerte av behandlingen, sier Nilson og legger til at han er svært fornøyd med resultatet.
Nilsson viser til at når det gjelder kastrasjonsresistent prostatakreft, så dør alle pasientene av sykdommen.
Ett av få legemidler som bremser sykdommen
Radium 223 (Xofigo) er en av bare en håndfull legemidler, en av fem medisiner, som kan bremse sykdommen.
Xofigo brukes til å behandle voksne med fremskreden kastrasjonsresistent prostatakreft.
Legemidlet er norskutviklet, og i 2009 signerte Bayer og det norske firmaet Algeta en samarbeidsavtale verdt nær fem milliarder kroner. Dette var den største avtalen i sitt slag i Norge.
I februar i år kjøpte Bayer Algeta ASA for 15,7 milliarder kroner.
I 2013 ble medisinen, etter en usedvanlig rask godkjenningsprosess, godkjent i USA, og er det første godkjente såkalte alfa-legemidlet i verden.
Xofigo inneholder det radioaktive stoffet radium 223 som imiterer kalsium som finnes i skjelettet. Når det injiseres i pasienten går radium 223 til det stedet i skjelettet som kreften har spredt seg til, og sender ut stråling med kort rekkevidde (alfapartikler) som dreper de omkringliggende kreftcellene.
Sten Nilsson oppgir at han ikke har noen interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS