Nytt funn: Kan hindre tilbakefall av brystkreft

Bruk av aromatasehemmeren exemestan reduserer risikoen for tilbakefall av brystkreft med 34 prosent, sammenlignet med dagens standardbehandling.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO, ASCO 2014: Den nye studien presenteres i en plenumsesjon på kreftkonferansen ASCO søndag. Brystkreftstudien er én av fire studier som regnes som de aller viktigste innen kreftforskning i år.

Forskerne har analysert data fra to studier, TEXT and SOFT, som til sammen inkluderer mer enn 5700 kvinner fra 27 ulike land. Dataene viser at aromatasehemmeren exemestan hindrer tilbakefall av brystkreft mer effektivt enn tamoxifen, som i mange år har vært standardbehandling.

I studien har kvinner som behandles for hormonfølsom brystkreft fått enten exemestan eller tamoxifen, samtidig som de fikk behandling som undertrykker eggstokkfunksjonen, såkalt medikamentell kastrasjonsbehandling.

Færre fikk tilbakefall
I dag gis aromatasehemmeren først og fremst til kvinner som har passert overgangsalderen, men i studien ble det også gitt til yngre kvinner.

Resultatene, etter fem års oppfølging, viser at 91,1 prosent av kvinnene som hadde fått exemestan var kreftfrie. I den andre gruppen var tallet 87,1 prosent.

Exemestan reduserte risikoen for tilbakefall av brystkreft med 34 prosent. I studien var det ingen forskjell i overlevelse mellom de to gruppene.

Følges opp videre
- Våre funn tyder på at exemestan er bedre enn tamoxifen når det gis samtidig med medikamentell undertrykkelse av eggstokkfunksjonen. Men lengre oppfølging av disse unge kvinnene er viktig for å vurdere overlevelse, bivirkninger over tid og fertilitet, sier hovedforfatter av studien, Olivia Pagani, som er klinisk direktør ved Onchology Institute of Southern Switzerland.

Til tross for bivirkninger var det bare 14 prosent av pasientene som avbrøt behandlingen.

Forskningen er sponset av Pfizer, Ipsen, the International Breast Cancer Study Group og statlige midler i Sveits.

Powered by Labrador CMS